Kinas president Xi: – Globalisering ikke skyld i verdens problemer

Det er feil å gi den økonomiske globaliseringen skylden for verdens problemer, sa Kinas president Xi Jinping i sin tale på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

PÅ TALERSTOLEN: – Proteksjonisme er som å stenge seg inne i et mørkt rom. Vind og regn kan holdes ute, men det kan også lys og luft, sa Xi Jinping i Davos tirsdag.

Foto: Fabrice Coffrini AFP
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Ingen kommer til å tjene på en handelskrig, sa Xi i det som tilsynelatende var en kommentar til påtroppende USA-president Donald Trumps varsel om at han vil føre en mer proteksjonistisk økonomisk politikk.

Han har blant annet advart om forhøyet toll på importvarer fra land som Kina.

– Proteksjonisme er som å stenge seg inne i et mørkt rom. Vind og regn kan holdes ute, men det kan også lys og luft, sa Xi - som samtidig ba om en mer inkluderende og bæredyktig globalisering.

Svarte Trump

Les også

Skandinaviske AP-topper samlet i Oslo: – Må forsterke den nordiske arbeidslivsmodellen

Forventningene var høye da Xi talte for en stappfull sal i den sveitsiske alpebyen tirsdag.

Mens Trump forbereder seg på å overta som USAs president (det skjer fredag), deltar den kinesiske presidenten for første gang på møtet som i årevis har vært dominert av vestlige politikere og næringslivsledere.

Her tok han til orde for at globaliseringen har ført til mye positivt. Han sa også at økonomisk globalisering verken kan få skylden for finanskrisen i 2008 eller den syriske flyktningsituasjonen. Men han sa også at den er et tveegget sverd når verdensøkonomien er under et nedadgående press.

– Stabiliserende

Xi slo også et slag for klimaavtalen. Han sa at alle land som har signert avtalen, må holde seg til den, en uttalelse som også tolkes som et spark til Trump.

Ifølge XI må dessuten «inadekvate globale institusjoner» bli mer representative.

Les også

Trump setter preg på programmet i Davos

Etter Trumps valgseier har Kina forsøkt å innta rollen som forsvarer av internasjonale handel. Kinesiske medier har beskrevet Xi som en stabiliserende kraft i verden.

– Jeg har ingen tvil om at Xi vil presentere Kina som åpent, næringslivsvennlig, stabilt, forutsigbart og pålitelig i forhold til en rekke globale temaer, sa François Godement fra tankesmia European Council on Foreign Relations før talen.

Trump har mange ganger kritisert Kina. Han har provosert kinesiske myndigheter kraftig ved å åpne for endringer i USAs Taiwan-politikk.

Les også

Dette frykter toppsjefene mest

Les også

– Ingen grunn til å hvile på laurbærene

Les også

Nå er det 1.164 skyskrapere i verden

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Demokratene, USA
 3. Hillary Clinton
 4. Kina
 5. Finanskrisen

Flere artikler

 1. – En gigantisk gavepakke til Kina

 2. Dette frykter toppsjefene mest

 3. Trump setter preg på programmet i Davos

 4. Betalt innhold

  Trump møter internasjonal kritikk etter innføring av straffetoll på solceller

 5. Toppmøtet ga ikke svar om USAs handelspolitikk