Kritiserer grekerne, betaler ikke skatt selv

IMF-sjef Christine Lagarde kritiserte grekerne for ikke å betale skatt. Selv slipper hun å skatte av sin egen inntekt.

BETALER IKKE SKATT: Flere toppfolk innenfor internasjonale organisasjoner slipper å betale skatt, inkludert IMF-sjef Christine Lagarde. Det hindret ikke IMF-sjefen fra å kritisere grekere for manglende skattemoral. Her er Lagarde avbildet på et møte i IMFs hovedkvarter i Washington DC, 21. april.
Publisert:

– Ta ansvar og slutt å prøve å unngå å betale skatt.

Dette sa IMF-sjef Christine Lagarde i et intervju med The Guardian i pinsen.

I intervjuet understreket hun at IMF ikke vil lempe på betingelsene i inngåtte avtaler.

Videre sa Lagarde at hun har mer sympati for barn sør for Sahara som ikke får fullverdig skolegang enn grekere som sliter økonomisk.

Slipper selv skatt

Det Lagarde ikke nevnte var at hun selv slipper å betale skatt på lønnen sin fra IMF.

The Daily Mail skriver at IMF-sjefens arbeidskontrakt nå har lekket til pressen

Ifølge avisen nyter Lagarde godt av en skattefri lønn på 350.000 pund årlig. Det tilsvarer drøye 3,3 millioner kroner.

Lønnen hennes består av 300.000 pund i ren lønn, som i kontrakten hennes er definert som nettolønn etter skatt. I tillegg mottar hun et bo- og livsoppholdstillegg på 50.000 pund.

Dette tillegget skal ifølge arbeidskontrakten være i IMFs interesse slik at Lagarde kan leve på et nivå som passer med stillingen som toppsjef.

IMF-sjefen får også dekket hotell- og reisekostnader i forbindelse med jobben, og hun får en lønnsøkning hvert år i juli.

- Det har vært mye snakk om ironien i dette. Fru Lagarde forstår ikke hvor ille det er. Hvis folk hadde betalt all skatten de skyldte ville det ikke utgjøre store forskjellen, sa den gresk-fødte økonomen Vicky Price til The Daily Mail.

Internasjonal lønn

- Lønn fra IMF, som i de fleste andre internasjonale organisasjoner er utbetalt på et lavere, netto skatt-nivå. Dette gjøres for å sikre likt lønnsnivå uavhengig av de ansattes nasjonalitet, sa en talsperson hos IMF til The Daily Mail.

Det er ikke bare Christine Lagarde som slipper skatt på inntekten sin. Tidligere statsminister Torbjørn Jagland (AP) fikk kritikk i 2009 da det ble kjent at også han slipper skatt på inntekten sin fra Europarådet.

Upopulært utsagn

Kritikken fra Lagarde mot grekerne ble ikke særlig godt mottatt. Det tok ikke lang tid før kritikken haglet både fra grekere og Lagardes egne landsmenn i Frankrike.

– Det siste vi søker i Hellas, er hennes sympati. Greske arbeidere betaler skatten sin, som er utålelig, sa Alexis Tsipras, lederen for Syriza-partiet.

Lagarde modererte seg etterhvert på sin Facebook-side.

- Jeg har veldig mye sympati for det greske folket og problemene de står foran, sa hun.

Les mer:

Publisert: