Overraskende klar seier til Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu håper å raskt danne ny regjering etter en overraskende klar seier i valget i Israel.

FORNØYD: Statsminister Benjamin Netanyahu i Israel vinker til sine tilhengere i Likuds partihovedkvarter i Tel Aviv natt til onsdag.
Publisert:

– Mot alle odds: En stor seier for Likud, sa en gledestrålende Netanyahu i en tale til sine tilhengere tirsdag kveld.

Da var det offentliggjort valgdagsmålinger som viste at opposisjonens forsprang på meningsmålingene hadde forduftet i innspurten av valgkampen. Målingene ga både Netanyahus parti Likud og valgforbundet Sionistunionen om lag 27 representanter i nasjonalforsamlingen Knesset.

Utover natten ble det klart at Netanyahus innspurt hadde vært enda mer effektiv. Likud lå an til å få 29 mandater da nesten alle stemmene var talt opp, mens Sionistunionen måtte nøye seg med 24.

Må forhandle

Også Yitzhak Herzog fra Sionistunionen, som befinner seg på venstresiden i israelsk politikk, lovet tirsdag kveld å prøve å danne ny koalisjonsregjering.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å danne en nye regjering med en sosial profil, sa han.

En rekke eksperter mener det er klart at Netanyahu og høyrepartiet Likud har best forutsetninger for å få på plass en ny koalisjon. Men uansett blir det nødvendig med forhandlinger med andre partier.

– Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sa Midtøsten-forsker og stipendiat Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo til NTB tirsdag.

Netanyahu er trolig avhengig av støtte fra sentrum-høyrepartiet Kulanu, som ledes av den tidligere Likud-ministeren Moshe Kahlon. Han har så langt ikke sagt hvilken av blokkene han foretrekker.

– Ingen palestinsk stat

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, viser de foreløpige resultatene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash.

I innspurten av valgkampen uttalte Netanyahu at palestinerne ikke vil få sin egen stat så lenge han er statsminister. Dermed trakk han tilbake sin støtte til den såkalte tostatsløsningen. I tillegg lovet han at jødiske bosettere skal få bygge nye bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Utspillene kan ha økt Likuds oppslutning blant høyreorienterte kjernevelgere. De vil også kunne bidra til å vanskeliggjøre Israels forhold til USA og europeiske land, som mener tostatsløsningen er veien å gå for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.

Les også

– Jevnt løp gir krevende koalisjonsprosess i Israel

Les også

Netanyahu latterliggjøres for konspirasjonsanklager

Les også

Tyske politikere åpner for krigserstatning til Hellas

Publisert: