Overraskende klar seier til Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu håper å raskt danne ny regjering etter en overraskende klar seier i valget i Israel.

FORNØYD: Statsminister Benjamin Netanyahu i Israel vinker til sine tilhengere i Likuds partihovedkvarter i Tel Aviv natt til onsdag.

Nir Elias
  • NTB
Publisert:,

– Mot alle odds: En stor seier for Likud, sa en gledestrålende Netanyahu i en tale til sine tilhengere tirsdag kveld.

Da var det offentliggjort valgdagsmålinger som viste at opposisjonens forsprang på meningsmålingene hadde forduftet i innspurten av valgkampen. Målingene ga både Netanyahus parti Likud og valgforbundet Sionistunionen om lag 27 representanter i nasjonalforsamlingen Knesset.

Utover natten ble det klart at Netanyahus innspurt hadde vært enda mer effektiv. Likud lå an til å få 29 mandater da nesten alle stemmene var talt opp, mens Sionistunionen måtte nøye seg med 24.

Må forhandle

Også Yitzhak Herzog fra Sionistunionen, som befinner seg på venstresiden i israelsk politikk, lovet tirsdag kveld å prøve å danne ny koalisjonsregjering.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å danne en nye regjering med en sosial profil, sa han.

En rekke eksperter mener det er klart at Netanyahu og høyrepartiet Likud har best forutsetninger for å få på plass en ny koalisjon. Men uansett blir det nødvendig med forhandlinger med andre partier.

– Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sa Midtøsten-forsker og stipendiat Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo til NTB tirsdag.

Netanyahu er trolig avhengig av støtte fra sentrum-høyrepartiet Kulanu, som ledes av den tidligere Likud-ministeren Moshe Kahlon. Han har så langt ikke sagt hvilken av blokkene han foretrekker.

– Ingen palestinsk stat

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, viser de foreløpige resultatene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash.

I innspurten av valgkampen uttalte Netanyahu at palestinerne ikke vil få sin egen stat så lenge han er statsminister. Dermed trakk han tilbake sin støtte til den såkalte tostatsløsningen. I tillegg lovet han at jødiske bosettere skal få bygge nye bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Utspillene kan ha økt Likuds oppslutning blant høyreorienterte kjernevelgere. De vil også kunne bidra til å vanskeliggjøre Israels forhold til USA og europeiske land, som mener tostatsløsningen er veien å gå for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.

Les også

– Jevnt løp gir krevende koalisjonsprosess i Israel

Les også

Netanyahu latterliggjøres for konspirasjonsanklager

Les også

Tyske politikere åpner for krigserstatning til Hellas

Flere artikler

  1. Dødt løp mellom Netanyahu og Herzog

  2. Netanyahus parti lover fortsatt okkupasjon etter valget

  3. Obamas stabssjef hardt ut mot Israel

  4. Annonsørinnhold

  5. Ingen palestinsk stat under Netanyahu

  6. – Jevnt løp gir krevende koalisjonsprosess i Israel