Tsipras lover skattekutt og mer penger til greske pensjonister

Statsminister Alexis Tsipras lover skattekutt, bedre hverdag for pensjonister og større økonomisk handlingsrom for staten. Valgåret er i gang i Hellas.

KUTTER SKATT: Den greske statsminister Alexis Tsipras kunngjør skattekutt og bedre økonomisk armslag for staten. Helles skal gjennom tre valg dette året.

Foto: Giannis Papanikos AP
  • NTB
Publisert:

Hele tre valg skal grekerne igjennom dette året, og statsministeren gikk rett på sak tirsdag.

– Det vi lover i dag, er et eksempel for hele Europa. Færre innstramninger og mer vekst uten av vi bryter de avtaler Hellas har med sine kreditorer. Tiden er inne for å belønne det greske folk for dets oppofrelser. Nå kommer pengene på bordet, sa statsministeren.

Først ut er valget av utsendinger til EU-parlamentet. Det skjer 26. mai, samme dag som det også holdes lokalvalg.

Valget som bestemmer Tsipras' framtid, holdes i oktober når grekerne skal velge ny nasjonalforsamling og dermed også regjering.

Statsministeren framholdt at skattekuttene er gjort mulig gjennom det han kalte økonomisk gjenreisning. Regjeringen har lenge kjørt på sparebluss, og den økonomisk veksten har vært bedre enn ventet.

Les også

Italia får kraftig advarsel fra EU

– Hellas kan dermed betale inn 3,6 milliarder euro på dyre lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF), skrøt Tsipras. Regjeringen finner også rom for å kutte momsen for mat og servering fra 24 prosent til 13 prosent. Elavgiften blir redusert fra 13 til 6 prosent. Hotellavgiften til staten blir også satt noe ned, mens de fattigste pensjonistene får mer å rutte med.

Alt dette var innstramninger som den greske regjeringen ble tvunget til å gjennomføre i 2015 og 2016, da den greske økonomien var i ferd med å kollapse.

Tsipras sa tirsdag at lettelsene forhåpentlig vil bli møtt med en tillitsvotering fra det greske folk og at sosialistpartiet skal klare å hamle opp med Nytt Demokrati, opposisjonspartiet som leder på meningsmålingene.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kan han redde Hellas?

  2. Valgvinner Mitsotakis i Hellas er klar til å «brette opp ermene»

  3. Britene går til urnene i adventsmørket

  4. Annonsørinnhold

  5. Oppgang på Asia-børsene etter marerittdag

  6. Trumps effekt på amerikanernes økonomi: – Han har innført verdenshistoriens største underskudd