Stormaktenes handelskrig

USA gir midlertidig tollunntak for over 400 kinesiske varer

437 kinesiske varer, som ble ilagt straffetoll i USA i fjor, blir nå midlertidig unntatt, viser dokumenter offentliggjort av amerikanske myndigheter fredag.

POOL New / Reuters
 • E24
Publisert: Publisert:

Varene som nå blir unntatt inkluderer blant annet juletrelys, plastsugerør og hundebånd. De inngår i en liste med kinesiske importvarer verdt 250 milliarder dollar som ble tollbelagt i fjor.

Det er ikke kjent hvor mye av dette de unntatte varene utgjør. Avgjørelsen er basert på over 1.100 forespørsler fra amerikanske bedrifter og andre, ifølge dokumentene.

USA og Kina holder denne uken innledende handelssamtaler, før møter skal finne sted på toppnivå i oktober.

– Interessant timing

Det endelige målet er å få en slutt på handelskrigen mellom verdens to største økonomier, som nå har pågått i godt over et år og rammet den økonomiske veksten.

– Timingen er interessant. Det tyder på at ingen av partene ønsker ytterligere eskalering nå, så de forsøker å skape en positiv atmosfære før oktober-runden, sier forskningsstipendiat Stephen Olson ved Hinrich Foundation til CNBC.

Dokumentene viser tre sett med unntak:

 • Det første settet er basert på toll på varer verdt 200 milliarder dollar, som ble innført 24. september 2018. Dette unntaket varer frem til 7. august neste år.
 • Et annet sett er basert på toll på varer verdt 16 milliarder dollar, som ble innført 23. august 2018. Dette unntaket varer i ett år fra i dag.
 • Et siste sett er basert på toll på varer verdt 34 milliarder dollar som trådde i kraft 6. juli 2018. Også dette siste unntaket varer i ett år.
Les dokumenteneKina unntok amerikanske varer fra toll forrige ukeUnntakene er gitt på forespørsel fra amerikanske bedrifter
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Donald Trump
 3. Kina
 4. USA
 5. Handelskrig
 6. Toll

Flere artikler

 1. USA og Kina har signert første fase av handelsavtalen

 2. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

 3. Professorer: Trumps nye Kina-hindre kan slå tilbake på USA

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump: Foran skjema med handelsavtalen

 6. USA vurderer milliardtoll på varer fra EU og Storbritannia