Iran har tatt kontroll over svenskeid oljetanker

En svenskeid oljetanker er oppbrakt av Irans Revolusjonsgarde og ført til iransk havn. Også en Liberia-registrert supertanker ble stanset midlertidig. 

ARREST: Stena Impero skal være tatt i arrest av den iranske Revolusjonsgarden

Foto: Stena Bulk
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
 • NTB
Publisert:

Revolusjonsgarden opplyser at den har oppbrakt den svenskeide tankeren. Stena sier det dreier seg om den London-registrerte tankeren Stena Impero, som har 23 personer om bord. Skipet er på rundt 30.000 bruttotonn og ble bygd i 2018.

Revolusjonsgarden skriver i en uttalelse at de arresterte skipet etter at skipet skal ha brutt med internasjonal lovgivning, skriver CNBC.

Administrerende direktør Erik Hånell i Stena Bulk sier at det ikke er svenske statsborgere blant mannskapet.

– Vi holder på å undersøke nøyaktig hva som er skjedd. Skipet har av en eller annen grunn gått inn i iransk farvann, sier Hånell til TT.

Har tatt to skip

Litt senere kom det meldinger om at nok et skip var stanset. Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt bekreftet at den Liberia-registrerte supertankeren Mesdar på 160.000 bruttotonn var oppbrakt. Myndighetene sa da at arresten av to britiske skip er uakseptabel.

Kort tid etterpå opplyste imidlertid det iranske nyhetsbyrået Fars på Twitter at Mesdar ikke var tatt i arrest, men hadde blitt stanset og fått en advarsel om å følge miljøvernreglene. Deretter fikk skipet seile videre.

En sender på skipet viser at det igjen satte kursen vestover og gikk for egen maskin. Tankskipet seilte langs kysten av Iran og så ut til fortsatt å være i iransk farvann.

Ingen kontakt

Stena Impero ble oppbrakt av hurtigbåter og et helikopter da det skulle passere Hormuzstredet på vei mot Al Jubail i Saudi-Arabia. Stena har ikke kontakt med tankeren. Rederiet sier hendelsen fant sted i internasjonalt farvann, men Revolusjonsgarden sier skipet befant seg i iransk havområde.

Stena Bulk har ikke fått meldinger om at det skal være skadde blant mannskapet. Det har ikke vært kontakt mellom rederi og tankskip siden klokken 17 norsk tid fredag.

Stena samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en hendelse, men kan ikke gi noen detaljer. Det viktigste nå er å ivareta sikkerheten for mannskapet om bord, sier pressekontakt Charlie Ridgeway til VG.

Britiske myndigheter skal sitte i krisemøte fredag kveld, opplyser kilder til Reuters.

Oljeprisen hopper

Oljeprisen beveget seg raskt opp rundt 50 cent så fort det ble kjent at det svenskeide skipet var tatt. Da det også ble kjent at det Liberia-registrerte skipet var tatt fortsatte oppgangen.

Ved 22-tiden koster et fat nordsjøolje 63,21 dollar fatet, opp 1,1 prosent hittil fredag.

– Dette er en stor eskalering før helgen, og risikopremien som har falt ut av markedet de siste ukene, kommer stormende inn igjen, sier John Kilduff, partner i Again Capital til CNBC.

Oljeprisen har svingt betydelig de siste dagene.

Blant har den eskalerende geopolitiske uroen i Midtøsten og frykt for lav etterspørsel dratt i hver sin retning.

Til tross for hoppet fredag er oljeprisen fortsatt betydelig ned fra ukens topp på rundt 67 dollar fatet mandag.

Flere arrestasjoner

Aksjonen mot den svenskeide tankeren må ses i sammenheng med den iranske tankeren Grace 1, som ble oppbrakt av britiske soldater utenfor Gibraltar 4. juli.

Det var mistanke om at skipet skulle frakte olje til Syria, i strid med EUs sanksjoner mot landet.

Skipet ble tatt i arrest, og seilingsforbudet ble fredag forlenget med 30 dager.

Iran har protestert på det sterkeste og mener USA står bak operasjonen.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet sier til VG at departementet ser med stor bekymring på situasjonen rundt Hormuzstredet.

– Angrep på skipsfarten er uakseptable og bidrar til å eskalere en allerede spent situasjon i regionen. Fri navigasjon og sikker seiling er av stor betydning, også for Norge som er en stor skipsfartsnasjon. Norge oppfordrer fortsatt alle parter til å unngå handlinger og ytringer som bidrar til ytterligere opptrapping, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Iran

Flere artikler

 1. Rederiet har snakket med kapteinen på tankskip i iransk varetekt

 2. Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar

 3. Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Norge har et ansvar for å sikre fri skipsfart

 6. Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta