Danske Bank tror verdensøkonomien er på bedringens vei

Danske Bank og Christian Lie forventer moderat bedring i økonomien, og positiv utvikling for globale aksjer de kommende 12–18 månedene.

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank.
Publisert:

Industritall har de siste månedene vært svake, men med nylige indikasjoner på utflating i eurosonen.

– Industrien har vært svak og viser nå tegn til bedring, mens det i servicesektoren er sterk vekst med tegn til svekkelse. Selv om servicesektoren utgjør større del av økonomien er det gjerne industrien som først gir indikasjon på vendepunkter i økonomien, sier seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank.

– Vi er forbi det verste nå, og vi går frem mot en gradvis bedring i verdensøkonomien. Vi tror ikke det vil bli et kraftig løft i den økonomiske aktiviteten fordi investeringene er for svake og handelskrigen fortsatt pågår, sier Lie.

Rekordlang opptur

Den brede amerikanske aksjeindeksen S & P 500 har siden finanskrisen mer enn tredoblet seg. Men Lie i Danske Bank tror ikke den lange oppgangen i aksjemarkedene tar helt slutt ennå.

– Man skal være ydmyk overfor at vi har hatt en rekordlang vekst i økonomien siden finanskrisen. Enkelte tegn i amerikansk økonomi indikerer at vi er sent ute i syklusen, som relativt høy prising av aksjer og rekordhøy selskapsgjeld sammenlignet med BNP, i tillegg til svært høye nivåer for selskapenes aksjetilbakekjøp, sier han.

– Men sannsynligheten for resesjon har avtatt, og det bekreftes i stor grad av de økonomiske stabiliseringstegnene. Det er svært lave styringsrenter og mer likviditet tilføres fra sentralbankene. Servicesektoren får støtte fra gjennomgående sterke arbeidsmarkeder og god vekst i det private forbruket.

Les også

PMI-tallene for eurosonen flater ut: – Kan tyde på at det verste er bak oss

Les på E24+

En ny resesjon kan bli vanskeligere å takle

Troen på globale aksjer

På 12 til 18 måneders sikt ser Lie derfor en positiv men dempet utvikling i det globale aksjemarkedet.

– For at det skal komme en resesjon, tror vi det må et nytt negativt sjokk til, som ytterligere eskalering av handelskrigen eller noe annet uventet som svekker stemningen i næringslivet eller finansmarkedene. Uten det, vurderer vi sannsynligheten for resesjon som begrenset de neste 12–18 månedene, sier Danske Bank-økonomen.

Les også

Verdens gjeld: 2,3 millioner milliarder kroner

Les på E24+

Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

Les også

IMF kutter igjen: Spår svakeste vekst siden finanskrisen

Publisert: