EU tilsidesetter budsjettregler i kampen mot coronaviruset

EUs finansministre har besluttet å sette unionens budsjettregler til side under kampen mot coronaviruset.

EUs strenge budsjettregler blir satt til side for å gi eurolandene økonomiske muskler til å bekjempe coronakrisen.
Publisert:

Budsjettreglene består blant annet av strenge grenser for hvor mye underskudd medlemslandene kan ha på sine statsbudsjett, i tillegg til at landene forplikter seg til å redusere offentlig gjeld hvert år til den er under 60 prosent.

Tiltaket gir medlemslandene friere tøyler for å kunne bekjempe de økonomiske ringvirkningene av coronaviruset. Landene kan nå bruke så mye penger de vil.

Det er første gang noensinne at EU setter budsjettreglene til side.

Tyskland allerede brutt

Vanligvis følger EU-topper i Brussel nøye med på medlemslandenes budsjetter, og for store underskudd blir vanligvis møtt med advarsler og eventuelt straffetiltak. Men det er det slutt på nå.

Tyskland er blant landene som allerede har iverksatt økonomiske redningspakker som bryter med unionens budsjettregler. Landets planlagte redningspakke innebærer flere hundre milliarder euro i ulike tiltak til den tyske økonomien.

Vedtaket vil ikke minst være gode nyheter i Italia, som er det landet i Europa som til nå har lidd mest under pandemien, og som tidligere har brutt budsjettreglene flere ganger.

– Sikrer fleksibilitet

Coronaviruset er ventet å sette eurosonen inn i en resesjon i år, og regjeringer ønsker derfor ikke være bundet av budsjettbegrensninger når tiltak mot coronakrisen skal innføres, skriver Reuters.

– Bruken av unntaksregelen vil sikre fleksibiliteten som trengs for å ta alle nødvendige tiltak for å støtte helse- og sivilbeskyttende systemer og å beskytte økonomiene, skriver finansministrene i en uttalelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om