Gigantisk amerikansk redningspakke i støpeskjeen

USA står klar til å trekke kredittkortet for å redde økonomien. Redningspakken kan bli på 4.000 milliarder dollar, sier finansminister Steven Mnuchin.

Handelsminister Steven Mnuchin.

Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Det opplyste Mnuchin i et intervju med Fox News. Han har tro på at den massive pengeinnsprøytningen kan stabilisere økonomien, som er i ferd med å bli hardt rammet av koronavirusepidemien som sprer seg i høy hastighet i USA.

Opplysningene om størrelsen på pakken er motstridende. CNN skriver at det dreier seg om rundt 2.000 milliarder dollar, og da Senatets leder Mitch McConnell først presenterte forslaget torsdag, var summen 1.000 milliarder dollar. Det som synes klart, er at pakken har svulmet opp siden da

Les også

Mnuchin: Større gjeld er ikke et problem for USA

Ikke enige om detaljene

Republikanerne og Demokratene er ikke enige om detaljene ennå, meldte CNN sent søndag ettermiddag, norsk tid. De to partienes ledere i både Senatet og Representantenes hus må først komme til enighet.

De fire lederne hadde søndag møte med Mnuchin, men på vei ut sa lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, at det ikke er inngått noen avtale. Hun nevnte muligheten for at Representantenes hus kan utarbeide sin egen redningspakke, noe som i så fall kan få prosessen til å trekke ut.

Les også

Trump-rådgiver: Redningspakken dobles til 2.000 mrd. dollar

Problematiske punkter

Lederen for Demokratenes gruppe i Senatet, Chuck Schumer, sa at samtalene fortsetter. Han ga lørdag signaler om at han kunne komme til å støtte pakken som er foreslått, men søndag sa kilder hos Demokratene at de hadde avdekket problematiske punkter, blant annet knyttet til hjelpetiltak for arbeidstagere og lån til bedrifter.

Den amerikanske sentralbanken kan under spesielle omstendigheter gå ut over sin normale rolle, der banken bare låner ut penger til andre banker, og også låne penger til andre selskaper.

Dette er nedfelt i den såkalte artikkel 13.3, som Mnuchin henviste til søndag.

Les også

Ferd-arving i karantene: – Ser hvor ekstremt dyktige ansatte vi har

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Trumps politikk
 2. USA
 3. Steven Mnuchin
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Amerikansk krisepakke godkjent i Senatet

 2. Forslag til forlenget koronastøtte til USAs arbeidsledige avvist

 3. Bloomberg: Trump har godkjent ny krisepakke, ifølge rådgiver

 4. Annonsørinnhold

 5. Knallsterk børsdag på Wall Street

 6. Kongressen er enig om coronakrisepakke