Høyere prisvekst enn ventet i USA

Inflasjonen i USA var enda høyere enn det økonomene hadde ventet på forhånd. – Det er helt tydelig at det går ganske fort oppover akkurat nå, sier sjeføkonom.

Fed-sjef Jerome Powell kan se prisene stige videre etter de ferske inflasjonstallene for mai.
Publisert:

Tall fra amerikanske myndigheter viser at prisveksten er den høyeste på 29 år.

Kjerneinflasjonen, altså konsumprisindeksen sett bort ifra mat- og energipriser, steg 3,8 prosent det siste året per utgangen av mai.

På forhånd ventet økonomene 3,5 prosent, ifølge Bloomberg.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken

Ikke siden juni 1992 har tallet steget mer på årlig basis.

Konsumprisindeksen som helhet var opp fem prosent i perioden, noe som er det høyeste siden 2008.

Gjenåpning

En viktig faktor til at inflasjonen er så høy nå er såkalte baseeffekter, altså lave priser grunnet pandemisjokket på denne tiden i fjor. Nå er gjenåpningen i gang, og den har kommet spesielt langt i USA, noe som gjør at spesielt tjenestesektoren og husholdningssektoren henter seg inn.

– Det er helt tydelig at det går ganske fort oppover akkurat nå, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24 etter at tallene ble lagt frem.

Due-Andresen sier hun ble overrasket over at tallene kom såpass mye på oppsiden av forventningene, men sier sentralbanken har vært tydelig på at det er forbigående effekter, og det tror hun de fortsetter å mene.

– Det er en sterkere underliggende fart nå enn man hadde trodd. Men mye er relatert til gjenåpning, sier Due-Andresen.

– Hva får dette å si for investorene?

– De er veldig opptatt av hva sentralbanken skal gjøre med renten ut fra dette. Så hvis investorene blir nervøse for det at sentralbanken strammer inn kan det legge en demper på stemningen i markedet.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB sier han tror det store spørsmålet er om den høye inflasjonen er forbigående eller ikke, men at spørsmålet ikke blir så veldig mye tydeligere besvart med dette tallet.

– Det har ikke så stor effekt på markedet i dag. At tiårsrenten i USA går litt opp er positivt for bank og finans. Ellers tror jeg det er for tidlig å konkludere noe om dette på sikt, sier Harper.

Kan prege markedet

Tidligere torsdag sa Due-Andresen at hun tror markedet har begynt å ta til seg at sentralbankene vil se gjennom den høye inflasjonen, fordi de mener det er et problem på kort sikt.

– Men hvis dagens inflasjonstall fra USA avviker mye på oppsiden, kan det bidra til mer nervøsitet rundt dette, sa Due-Andresen.

Inflasjonstallene har imidlertid ikke skapt store bevegelser i førhandelen på Wall Street, der futures knyttet til de tre toneangivende indeksene er blandet torsdag ettermiddag.

Tallene fra måneden før viste største prisvekst i USA på nesten 13 år.

– Dette er nøkkeltall som kan prege markedsutviklingen, både i dag når de kommer og dagene etterpå når man får fordøyd litt mer om hva de innebærer, sa makroøkonom Oddmund Berg i DNB Markets til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om