Tyrkia har gjenopptatt omstridt oljeleting

Tyrkia har igjen sendt ut skip for å lete etter olje i det omstridte farvannet i Middelhavet. President Recep Tayyip Erdogan anklager Hellas for løftebrudd.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom med nye anklager mot Hellas og Kypros da han talte til partimedlemmer i parlamentet onsdag.
Publisert:

Konfliktnivået mellom Tyrkia og nabolandene, med Hellas i spissen, har økt den siste tiden. Tyrkerne leter etter gass i områder Kypros og Hellas regner som sin økonomiske sone.

Onsdag satte seismikkskipet Oruc Reis igjen kurs for havområdene. Samtidig har tyrkerne ett skip i aksjon sør for Kypros, og ett tredje på vei med marine-eskorte.

Hellas og Kypros har bedt EU innføre sanksjoner mot Tyrkia på grunn av oljeletingen. Det er også blitt gjort forsøk på samtaler med Tyrkia, men president Recep Tayyip Erdogan sier onsdag at Hellas har brutt løfter i samtalene som nå er satt på vent.

– Vi vil fortsette å gi Hellas og den gresk-kypriotiske siden det svaret de fortjener ute i felten, sier Erdogan.

Hellas, Tyrkia og USA har protestert på Tyrkias beslutning om å gjenoppta virksomheten.

EU-diplomater kritiske

Tre diplomater mener at dette gir et inntrykk av at Ankara leker med Brussel, skriver Reuters.

EU har lenge prøvd å overtale Ankara til å stoppe med å letingen etter naturgass.

Diplomatene mener EU har gjort seg selv sårbare fordi de ikke har kommet opp med en løsning på gasskonflikten.

Istedenfor har EU brukt en pisk- og gulerot-taktikk hvor de har lovet bort mulige belønninger, samtidig som de har truet med sanksjoner.

Publisert: