USAs mektige sentralbank

USAs sentralbank holder rentemøte etter markedsuro: – Den største testen for Powell så langt

Uro i obligasjonsmarkedet, en gigantisk krisepakke og et inflasjonsmål som kan overskrides er bakteppet når Federal Reserve holder rentemøte. Nordea tror dette blir sentralbanksjefens største test så langt.

Sentralbanksjef Jerome Powell i Federal Reserve er ventet å legge frem mer optimistiske prognoser for tiden fremover enn ved forrige korsvei.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Tirsdag samler USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) seg for å holde rentemøte. Resultatet blir klart onsdag ettermiddag.

Det er ikke ventet at sentralbanken rører renten eller størrelsen på støttekjøpene sine.

Men sentralbanksjef Jerome Powell kommer med ferske prognoser og et nytt såkalt «dot plot», som viser sentralbankens renteprognoser.

Oppgang i lange renter, inflasjon og forventninger om en fremskyndet renteoppgang er i fokus i forkant av møtet.

Og det er ventet at sentralbanken kommer med langt mer optimistiske prognoser enn det den gjorde i desember.

Samtidig beskriver Nordea det kommende rentemøtet som «den største testen for Jay Powell så langt» i sin forhåndsomtale.

Les også

Hver amerikaner får 1400 dollar – Nå har betalingene begynt å tikke inn

Les også

Biden har signert krisepakken

Renteuro

Renteoppgang for USAs statsobligasjoner har vært i fokus den siste måneden, og i overgangen fra februar til mars bidro det til markante fall på Wall Street.

Før helgen steg renten på de tiårige obligasjonene, av noen omtalt som «verdens viktigste rente», til over 1,6 prosent, før den falt noe tilbake på mandag denne uken.

Men det er foreløpig ingen grunn til at sentralbanken vil møte oppgangen med tiltak helt ennå, mener DNB Markets-økonom Knut A. Magnussen.

– For det første er rentenivået fortsatt lavt og de finansielle vilkårene er ikke særlig påvirket og er fortsatt støttende, skriver han i et notat.

– For det andre har veksten allerede begynt å ta seg opp og den veldig sterke finanspolitiske støtten bør gi et sterkt løft for økonomien fremover. For det tredje vil også inflasjonen sannsynligvis komme seg de neste månedene uten ytterligere støtte fra pengepolitikken.

Han trekker frem at sentralbanksjefen nylig har sagt at Fed bare vil handle dersom det er en såkalt «disordely» utvikling i obligasjonsmarkedet, eller hvis de finansielle vilkårene blir betydelig dårligere.

Mener rentene kan stige mer

Federal Reserve har fra før åpnet for at inflasjonen kan «moderat overskride» målet på to prosent «for en periode».

Les også

Ser ny vilje til statlig styring i mange land: – Pandemien kan være et vendepunkt

Dersom sentralbanksjef Jerome Powell gjentar at inflasjonen får stige over målet, kan det bety at de lange rentene fortsetter oppgangen, skriver Nordea-økonom Andreas Steno Larsen i et notat.

Nordea tror nemlig at inflasjonen vil stige mer enn «moderat».

– Inflasjonen vil ikke bare «moderat overskride», siden flere av våre viktigste indikatorer på inflasjon hinter om en kjerneinflasjon på 2,75–3 prosent før sommeren, skriver Nordea-økonomen.

– Vil da Jay Powell rolig kunne gjenta at inflasjonen får lov til å overskride moderat? Vi tviler på det.

Nordea mener heller ikke at Fed vil sette inn noen tiltak for å dempe oppgangen i de lange rentene, og viser til muligheten for høyere inflasjon.

Les også

Spår kraftig gjeldsvekst i USA: Gjeld på to ganger BNP i 2051

Tror på renteheving i 2023

Ifølge Bloomberg, som har gjennomført en undersøkelse blant en rekke økonomer, er det ventet at Federal Reserve vil heve renten i 2023.

Men det er ikke ventet at det vil vise seg i prognosene helt ennå.

– Å ha utsikter om økte renter virker veldig usannsynlig når vi bare har startet diskusjonen om hvor mye og hvor lenge inflasjonen vil stige, og hvor mye ledighetsraten vil falle. Fed er nødt til å se det, føle det, og ikke bare drømme om det, sier sjeføkonom Nathaniel Karp ved BBVA til nyhetsbyrået.

Neste renteheving vil være den første etter at coronaviruset slo inn, og vil være opp fra det rekordlave intervallet på 0 til 0,25 prosent.

I Bloomberg-undersøkelsen tror økonomene at sentralbanken hever renten med 0,25 prosent i to omganger i 2023.

Les også

Rekordhøyt budsjettunderskudd i USA – før gigantisk krisepakke

Det er også ventet at sentralbanken vil oppjustere vekstprognosene, etter at Bidens gigantiske støttepakke på 1.900 milliarder dollar ble godkjent og signert forrige uke.

Ved rentemøtet i desember anslo Federal Reserve at USAs økonomi ville vokse med 4,2 prosent i år, men dette ventes nå å oppjusteres til 5,8 prosent.

Inflasjonsanslagene er samtidig ventet å være litt høyere enn sist, mens anslagene om arbeidsledighet er ventet ligge i ro på 5,0 prosent ved utgangen av året.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Federal Reserve
 3. Rentemøte
 4. Jerome Powell
 5. Krisepakke
 6. Statsobligasjoner

Flere artikler

 1. USAs sentralbank venter høyere vekst

 2. Powell åpner for større rentehevinger: – Inflasjonen er altfor høy

 3. USAs sentralbank holder rentemøte: – Et av de mest interessante på lenge

 4. – Må de kjøre økonomien inn i en resesjon, så gjør de det

 5. Feds milliardnedtrapping: – Skal mye til for å være mer aggressiv enn markedet venter nå