Presidentvalget i USA

Joe Biden i tale til folket: – Vi kommer til å vinne dette

WILMINGTON/WASHINGTON, D.C. (VG) Den amerikanske valgthrilleren nærmer seg slutten. Demokratenes Joe Biden ville ikke erklære seier natt til lørdag, men er likevel sikker på at han stikker av med den til slutt.

 • Stig Øystein Schmidt
 • Patrik Eian Fjeldstad
 • Jostein Matre
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Roy Kvatningen
Publisert:

– Jeg håper å snakke til dere igjen i morgen, sa han fra scenen i Wilmington i Delaware like før klokken 05 lørdag morgen norsk tid.

Det var på forhånd knyttet usikkerhet til om Joe Biden ville holde sin planlagte tale før resultatet av valget var klart, men demokratenes presidentkandidat gikk altså til slutt på scenen – like før klokken 23 fredag kveld lokal tid.

– Vi kan ikke erklære seieren ennå, men tallene forteller oss at det er klart. Vi kommer til å vinne dette, sa han, og la til at han er sikker på å vinne vippestatene Arizona, Pennsylvania, Georgia og Nevada, sa han.

Slik ligger det an nå: Biden øker forspranget i Pennsylvania

Stemmetellingen i USA pågår fortsatt, og Biden har økt ledelsen i vippestaten Pennsylvania. Her står 20 valgmenn på spill, og om han får med seg disse, vinner han også valget.

Flere timer før Biden gikk på scenen, hadde en stor folkemengde samlet seg utenfor det avsperrede området, og stemningen på stedet var entusiastisk.

Kun en liten gruppe forhåndsinviterte gjester fikk slippe inn på selve området for å se talen, mens resten måtte følge med fra «gratishaugen» utenfor.

Lover corona-tiltak

Til tross for at Biden ikke erklærte seier, var han tydelig på hvorfor han mener han vil vinne:

– For 24 timer siden var vi bak i Georgia, men nå leder vi. Vi kommer til å vinne den delstaten. For 24 timer siden var vi bak i Pennsylvania, men nå leder vi. Vi kommer til å vinne denne delstaten, sa Biden.

Hold deg oppdatert i VGs valgstudio: Spørsmål, svar og siste nytt

Han røpet også at han og hans visepresidentkandidat Kamala Harris allerede er i gang med å forberede seg på å ta over Det hvite hus.

– Mens vi venter på resultatene venter vi ikke på å få jobben gjort, sa han, og viste til den store utfordringen USA står overfor når det kommer til å få kontroll på coronapandemien.

De siste dagene har det vært registrert over 100.000 nye smittetilfeller i landet daglig. Mens Biden sto på talerstolen kom nyheten om at Trumps stabssjef Mark Meadows skal ha fått påvist coronaviruset.

Noen timer før Biden skal på scenen, dukket det også opp en gruppe Trump-supportere for å demonstrere i Wilmington, og det ble svært ampert mellom de to gruppene:

– Som en frisk bris

VGs kommentator Hanne Skartveit, som var på plass i Wilington for å høre Bidens tale, sier hun tror det var lurt av ham ikke å erklære seier nå.

– Nå får amerikanerne tid til å fordøye og ta innover seg resultatet over tid. Det ville blitt veldig galt om han erklærte seieren når de siste dagene har handlet om at alle stemmene skal telle, sier hun.

Valgfunksjonær i Georgia har gått i dekning: − Har mottatt trusler

Dan Rather, som er tidligere redaktør for CBS Evening News, skriver på Twitter at Bidens tale var «som en frisk bris»:

– Talen i kveld var adressert til hele nasjonen. Det var som en frisk bris på en klam dag. Vi velger presidenter for Amerikas forente stater. Alle sammen. I det minste er det slik det er ment å være.

Ber folk være tålmodige

Mens Biden foreløpig ligger godt an til å stikke av med seieren, har USAs sittende president Donald Trump gått ut mot valgresultatene flere ganger de siste dagene. Han hevder, uten bevis, at det foregår valgfusk, og at noen forsøker å «stjele» seieren fra ham.

Store demonstrasjoner pågår utenfor valglokaler på begge sider av det politiske spekteret, og Biden sa fra talerstolen i Wilmington at folk må stole på demokratiet.

Proud Boys-lederen til VG: − Dette er tidspunktet hvor vi tar til gatene

– Jeg vet at det kan ta lang tid å følge med på disse opptellingene. Det kan være bedøvende å se på, men tallene representerer velgere, og de må bli lyttet til, sa han, og lovet velgerne stemmene deres vil bli telt opp.

Biden lovet også at han vil forsøke å være en samlende president for et USA som dette året har vært preget av kraftige protester.

– Vi er kanskje politiske motstandere, men vi er ikke fiender. La oss legge sinnet og demoniseringen bak oss.

Biden-tilhengere VG møtte i Washington D.C. fredag, har allerede begynt å feire – til tross for at valget enda ikke er helt avgjort:

Trump: Advarte mot å erklære seier

Før Bidens tale skrev Trump på Twitter at motkandidaten ikke bør gjøre urettmessig krav på presidentkontoret.

– Jeg kunne også gjort det, skriver han videre, og legger til at kampen i rettssystemet så vidt er i gang.

Joe Biden should not wrongfully claim the office of the President. I could make that claim also. Legal proceedings are just now beginning!

Trump har tidligere sagt at han mener han er valgets rettmessige vinner, og erklærte valgnatten seier i flere vippestater før stemmetellingen var ferdig.

I en tale natt til fredag gjentok han anklager om valgfusk i en tale som vekket kraftige reaksjoner fra flere hold.

VG henter sine tall fra nyhetsbyrået DPA som oppdaterer sine tall noe senere enn for eksempel Fox News – se oversikt:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17110
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Presidentvalget i USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Donald Trump
 5. Joe Biden
 6. Trump

Flere artikler

 1. Presidentvalget i USA: Derfor vet vi ikke hvem som vinner ennå

 2. Usikkerhet i Arizona fire dager etter at Fox ga Biden seieren her

 3. Biden-kampanjen om Trumps tale: – Skandaløst

 4. De viktigste tidspunktene valgnatten

 5. To uker igjen: Forsprang til Biden før innspurten