Slik ble IS verdens rikeste terrororganisasjon

Smugling av antikviteter, kidnappinger, oljevirksomhet og private gaver fra støttespillere – slik finansierer IS sitt grusomme terrormaskineri. 

SVART ØKONOMI: IS tjener seg rike på mer enn bare olje, og det blir en stor utfordring å stoppe den militante ekstremistiske organisasjonen, mener eksperter. Her poserer en gruppe krigere i Syria.

Reuters Tv
  • Anita Bakk Henriksen
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

– IS er den rikeste terrororganisasjonen som eksisterer i dag, sier journalist og forfatter Mah-Rukh Ali, til E24.

Etter terrorangrepene i Paris fredag har viktigheten av å knuse IS' finansielle struktur og hvordan det kan være en måte å ta knekken på IS på blitt trukket frem, påpeker Ali.

– Spørsmålet er hvilken tilknytning Paris-angrepet har til IS’ økonomiske styrke. Økonomien er en del av strategien for den militære kampen på bakken, men i tillegg viser IS nå at de er store også utenfor det området de kontrollerer. I tillegg kommer det ideologiske aspektet. Summen av dette gjør IS til verdens største terrororganisasjon, sier hun.

Tirsdag skrev E24 at den såkalte Islamske staten (IS) skal ha tjent milliarder på svartebørssalg av olje fra Irak og Syria.

Men terrororganisasjon har flere økonomiske bein å stå på.

Både kidnappinger, smugling og salg av sjeldne antikviteter, ulike typer privat finansiering og ikke minst beskyttelsesskatter som blir krevd inn fra innbyggerne i de IS-kontrollerte områdene, står årlig for store summer.

Les også

IS skal ha tjent milliarder på salg av råolje: – Å stanse denne virksomheten vil ramme dem hardt

Overtok etablerte smuglerruter

For å forstå hvordan IS har vokst til den organisasjonen som den er i dag, må man gå

TERROREKSPERT: Assisterende direktør Henrik Thune i Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF).

Knut Fjeldstad

langt bakover i tid.

Etter Iraks anneksjon av Kuwait i 1990 innførte FN nye økonomiske sanksjoner mot Irak.

Disse ble opprettholdt også etter at landet trakk seg ut av Kuwait og frem til 2003, fordi Irak ikke etterlevde alle FN-resolusjoner som landet hadde forpliktet seg til ved våpenhvileavtalen.

Sanksjonene ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd og besto blant annet av strenge restriksjoner på Iraks utenrikshandel; både hva landet fikk importere og en kontroll med den begrensede oljeeksporten, samt bruken av inntektene fra denne eksporten.

– I kjølvannet av dette vokste det frem en større svart økonomi og ulike smuglerruter ble opprettet. Disse har IS senere koblet seg opp mot, forklarer assisterende direktør Henrik Thune i Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF).

Med disse er det ikke noe problem å få nesten hva som helst ut og inn av både Irak og Syria, dette inkluderer også flyktninger, legger han til.

Les også

USA-angrep mot oljetransport i Syria

IS skal blant annet stå bak salg av olje og drivstoff til syriske regjeringsstyrker og kurdiske militser som de kjemper mot.

– IS tjener også betydelige summer på å smugle flyktninger som flykter nettopp fra dem, ut av begge landene, sier Thune som understreker at dette er svært vanskelig å få bukt med.

VERDENS STØRSTE TERRORORGANISASJON: Dette udaterte bildet viser medlemmer av terrororganisasjonen IS i Raqqa, Syria, på vei mot Irak.

Uncredited

Mosul en fungerende kvasistat

Skattevirksomheten, i realiteten utpressing av sivilbefolkningen som bor i områdene de kontrollerer, foregår i stor skala. Blant annet i den syriske byen Mosul, er en vital del av inntektskilden til terrororganisasjonen.

– I Mosul betaler butikkeiere, boder og andre næringsdrivende skatt til IS for å få lov til å selge varene sine, og samtidig være trygge fra IS og andre kriminelle i byen, sier Thune.

Les også

Slik kan terrorangrepet påvirke Frankrikes økonomi

Han forklarer at denne byen er et av de mest velfungerende samfunn i denne delen av Irak akkurat nå. Der kan man få tak i bakervarer, kjøtt og andre varer man sjelden kommer over i det krigsherjede området.

– I denne byen har ISIL skapt en slags kvasistat med ro og orden i et land som herjes av krig. Det betyr ikke at det er en god by å være innbygger i, men det går an å leve der så lenge man følger alle reglene som er satt av islamistene, sier Thune.

(saken fortsetter under bildet.)

BOMBER IS: Dette bilde viser hvordan franske styrker bomber IS-mål i Raqqa den 17. november. Dette er en reaksjon på de grusomme terrorhandlingene utført av IS i Paris som tok liv av mer enn 120 uskyldige mennesker.

Finansieringer utenfra

Det er spekulert mye i at finansiering utenfra er en større del av inntekten til IS, hvor blant annet wahabaislamistiske grupper og enkeltpersoner i det rike Saudi-Arabia og Qatar er pekt ut som noen av dem som har bidratt stort.

– Det er slik at enkeltstående rike individer fra Saudi-Arabia og grupper andre steder i Gulfen har finansiert IS' arbeid med private donasjoner, men det er lite som tyder på at selve statene har gjort det samme, påpeker terroreksperten.

Thune viser til at Saudi-Arabia ser på IS som en dominerende fiende, ettersom de står i dyp konfrontasjon med IS’ påstand om at gruppen religiøst sett er den førende og sanne Islam, slik terrororganisasjonen selv hevder.

– IS' herjinger er en direkte sikkerhetstrussel mot stabiliteten i det arabiske landet, påpeker han.

Les også

Frankrike setter EUs budsjettkrav til side etter terror

Uvisst hvor mye penger IS har på bok

HAR STUDERT IS: Journalist og forfatter Mah-Rukh Ali.

Terje Pedersen

Løsepenger er en viktig inntektskilde for IS, ifølge ekspertene.

Mah-Rukh Ali peker på at de krever store summer for fanger de har kidnappet og holder som gisler.

I september ble det kjent at IS hevder å holde nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som gissel i Syria. Men norske myndigheter har sagt nei til å betale løsepenger mot å slippe ham fri.

– Mange land, deriblant Norge, har en klar holdning som tilsier at vi ikke betaler løsepenger for kidnappinger. Samtidig er det mange land som ikke snakker høyt om det, sier Ali.

Hun har studert IS i et halvt år og skrevet bok om terrororganisasjonen, hvor hun blant annet tar opp dette.

– Frankrike er anklaget for å ha betalt 18 millioner dollar for å få løslatt fire franske gisler i april 2014, sier Ali.

Det føres en streng kontroll med pengeoverføringer inn og ut av Syria, forteller Ali.

– Det er jobbet mye med å stenge kanalene inn i det universelle finansieringssystemet for IS, men det er usikkert hvordan de likevel klarer å utnytte veier inn dit, og i hvilken grad, sier hun.

Derfor kan vi heller ikke vite hvor mye penger terrororganisasjonen har på bok.

– Vi kan bare anta, og USA har anslått at IS i 2014 tjente 120 millioner dollar bare på olje, tyveri og løsepenger, sier Ali.

– Invasjon er ikke løsningen

LEDER: Irakiske Abubakr al-Baghdadi er selvutnevnt emir i IS-kalifatet, og betegnes som organisasjonens leder. Han skal ha blitt hardt skadet i et luftangrep i høst.

Uncredited

– Så hvordan skal vi klare å knekke IS?

– Som alle andre har også denne gruppen begrensninger, og er sårbare på sin måte, men for eksempel bombingen av IS-høyborgen Raqqa, slik Frankrike gjorde etter terroraksjonen i Paris, har liten virkning, sier Thune.

Derimot mener Midtøsten-eksperten at bombingen av til sammen 116 oljetankbiler i et angrep utført av USA er mer virkningsfullt – da dette er et hardt slag mot IS' smuglervirksomhet.

– Jeg har også hørt folk spørre hvorfor ikke bare Vesten, med USA i spissen, invaderer og overtar områdene som kontrolleres av IS. Problemet er at man da bare vil få en gjentagelse av det som var USAs hovedproblem da de var i Irak og slåss mot IS’ forgjenger. I det sekundet styrkene trekkes ut er IS umiddelbart tilbake. Man må løse den sekteriske krigen i Irak og Syria før militærmakt får kraft til å bryte ned IS, mener Thune.

Les også

Frankrike setter EUs budsjettkrav til side etter terror

Les også

Facebook lover utstrakt bruk av «sikkerhetssjekk» under terror

Les også

USA-angrep mot oljetransport i Syria

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hemmeligholdt norsk rapport: IS-olje havner i Tyrkia

  2. IS' oljeinntekter kan være fem ganger så høye som antatt

  3. IS plyndrer og selger kunst og kulturminner

  4. Annonsørinnhold

  5. Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

  6. Betalt innhold

    Klarer ikke å kvele IS’ oljeøkonomi