SUBSIDIE-KAMP I TYSKLAND: Massedemonstrasjoner kan hjelpe Rec

Tyskerne mobiliserer mot de planlagte subsidiekuttene som kan skade Rec.

ECKEHARD SCHULZ
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

Den tyske solarindustrien gjør felles front mot de planlagte susidiekuttene i solindustrien - som er ventet å koste titusenvis av arbeidsplasser i Tyskland.

Torsdag ved lunsjtider blir det omfattende demonstrasjoner. I blant annet Berlin, Nürnberg, Köln og Neckarsulm vil en rekke solenergiselskaper og deres ansatte delta, bekrefter onsdag en talsmann i solarindustriens paraplyorganisasjon BSW.

Bransjen mener kuttene er for store og kommer for tidlig. Det tyske markedet utgjør omlag 50 prosent av verdensmarkedet for solarindustrien, og de planlagte kuttene vil også ramme norske Rec

OSE

REC

.

Følg Rec-aksjen her

Les også:

- Støtter BSW

Recs investorkontakt Mikkel Tørud følger med.

- Vi registrerer at denne politiske prosessen ikke er over, og at det fortsatt er muligheter for utsatte eller begrensede subsidiekutt. Vi har engasjert oss gjennom solarorganisasjonen BSW, og støtter deres aktiviteter, sier Tørud til E24.

Rec-aksjen har falt nesten 24 prosent hittil i år, mye som en følge av forslaget fra den tyske miljøministeren Norbert Röttgen. Statsråden ønsker å kutte i subsidiene med 15 prosent fra 1. april. For anlegg i åkre ønsker han et kutt på 25 prosentpoeng.

Les også:

Massiv kritikk

Röttgen har allerede høstet massiv kritikk fra sitt eget parti CDU, hvor oppfordringen har vært å enten utsette nedskaleringen eller gjøre den mindre. Særlig søsterpartiet CSU har stått på barrikadene, og forlangt en utsettelse.

Tysklands fridemokrater (FDP) er det tredje partiet i forbundskansler Angela Merkels konservative regjering, og talsmann Michael Kauch gjør det klart at også hans parti er motstandere av miljøministerens "radikale" forslag.

"Vi kan ikke bruke øks på subsidiene... De foreslåtte kuttene vil skade utviklingen av solenergi", skriver Kauch blant annet i onsdagens utgave av Süddeutsche Zeitung.

Rykter om utsettelse

Reuters - med henvining til ikke navngitte regjeringskilder - hevdet fredag at Röttgen som en følge av protestene vil utsette det varslede kuttet på 15 prosent fra 1. april til 1. mai. Dette er ikke bekreftet fra offisielle kilder.

Det vil være vanskelig, om ikke umulig, å kutte i solsubsidiene så lenge CSU og FDP nekter å gå med på forslaget. Den konservative regjeringen skal etter planen diskutere Röttgens forslag i dag, onsdag.

Les også:

- Tomra-prosess

- Dette er en politisk prosess, og kan minne om den Tomra gikk gjennom for noen år siden. Vi får vente og se hva som blir utfallet, men vi går ut fra at kuttene blir på linje med det miljøvernministeren har foreslått, sa analytiker Tore Østby i Handelsbanken til E24 forrige uke.

Tomra-aksjen var i begynnelsen av 2000-tallet kraftig preget av politisk usikkerhet rundt innføring av pant på engangsemballasje i det tyske markedet.

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tyskere raser mot Rec-kutt

  2. - Vil bidra til et mer negativt syn på Rec

  3. - Kjøp Rec

  4. Annonsørinnhold

  5. Tyske kutt feller Rec

  6. Reuters: Tyskland utsetter subsidiekutt