Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

Et flertall i Representantenes hus, inkludert en håndfull republikanere, har i kveld stemt for at president Donald Trump skal stilles for riksrett i kjølvannet av forrige ukes angrep på Kongressen i Washington, D.C.

Publisert:

Ettersom visepresident Mike Pence har gjort det helt klart at han ikke vil gjøre som Demokratene ønsker, å bruke det 25. grunnlovstillegget for å få Trump avsatt, har huset i dag stemt over om Trump skal stilles for riksrett.

Det spørsmålet fikk flertall.

Det eneste spenningsmomentet var hvor mange republikanere som vil stemme for. Før avstemningen startet hadde syv sagt offentlig at de kom til å gjøre det. Til sluttt gjorde tre andre det i tillegg. Alle demokratene stemte for.

Selve avstemningen startet få minutter før klokken 22.00. Rundt en halvtime senere var det avgjort, da det var klart at minst halvparten av de folkevalgte i Representantenes hus hadde stemt for riksrett.

Avstemningen endte med at 232 stemte for riksrett og 197 stemte mot.

Selv om det er 435 seter i Representantenes hus var det bare 429 som stemte onsdag. To seter er det etter valget i november ennå ikke satt inn representanter i. I tillegg er det fire republikanere som ikke har avgitt stemme, ifølge New York Times.

Bakgrunn: Slik kan demokratene felle Trump

Pelosi: - Han er en klar fare

Like etter klokken 18.30 innledet den demokratiske lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi, den to timer lange debatten som skal ledet opp til avstemningen om å stille Donald Trump for riksrett for å ha oppfordret til opprør i forbindelse med angrepet på Kongressen for en uke siden.

Pelosi mener det ikke er noen tvil.

– Han må gå. Han er en klar fare for dette landet vi alle elsker. Vi må sørge for at republikken er trygg fra denne mannen som vil bryte ned det vi alle setter så høyt, sa Pelosi.

DEMOKRAT: Nancy Pelosi talte i Representantenes hus

Hun kalte angriperne for «terrorister» ikke «patrioter».

– Men de kom ikke av seg selv. De var sendt hit fra presidenten, med ord som «kjemp som faen».

Republikaner: - Trump har ansvar

Jim Jordan var den første av republikanerne som fikk ordet i debatten. Han startet ikke med å forsvare Trump, men med å lese opp en skryteliste over hva Trump har utrettet i sin presidentperiode, samt med å angripe Demokratene ved å beskylde dem for å helt siden innsettelsen av Donald Trump være besatt av å få ham sparket ut av Det hvite hus.

REPUBLIKANER: Jim Jordan talte i Representantenes hus

– Dette vil ikke på noen måte hjelpe å nasjonen å håndtere de tragiske og forferdelige hendelsene, som vil alle fordømmer, fra forrige uke, sa Jordan videre.

Republikanernes mindretallsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, mener det vil være feil å stille Trump for riksrett, fordi det vil splitte landet ytterligere. Han går likevel i strupen på Trumps retorikk i forkant av forrige ukes kaos i Kongressen:

– Presidenten har ansvar for angrepet på Kongressen fra en mobb opprørere.

I KONGRESSEN: Soldater fra Nasjonalgarden har inntatt Kongressen. Her tar noen av dem en hvil. Mer en 20.000 av dem vil være i Washington, D.C. de neste dagene.

Dette er anklagene

I forslaget som ble lagt frem allerede mandag anklages presidenten for å «hisse til opprør» i forbindelse med at angrepet mot Kongressen for nøyaktig en uke siden.

Demokratene viser til:

  • Trumps gjentatte, falske påstander om at han vant presidentvalget.
  • Trumps tale 6. januar, før hans tilhengere stormet Kongressen.
  • Trumps telefonsamtale til den valgansvarlige i delstaten Georgia, for å finne nok stemmer til å omgjøre resultatet i Trumps favør.

Donald Trump er bare den tredje presidenten som noensinne blir stilt for riksrett og den første i historien som opplever å bli det to ganger.

Første gang var for litt over et år år siden. Den gang ble han frikjent, ettersom bare én republikaner i Senatet stemte for å dømme ham. En dom krever 2/3-dels flertall i Senatet, der selve saken blir ført.

McConnell ikke bestemt seg

Om det denne gang kan bli flertall for å dømme Donald Trump i selve riksrettssaken er uvisst, men det er verdt å merke seg at flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, onsdag kveld sier han ikke har bestemt seg for hva han kommer til å stemme.

– Mens pressen har vært full av spekulasjoner, har jeg ikke bestemt meg for hvordan jeg vil stemme, og jeg har til hensikt å lytte til de juridiske argumentene når de presenteres for Senatet, skriver McConnell i et brev til sine republikanske kolleger i Senatet.

Så mange som 17 republikanere, og samtlige demokrater, må stemme for å dømme Trump i en riksrettssak for at presidenten skal bli dømt.

Senatet skal ikke samles igjen før 19. januar, dagen før Donald Trump uansett går av.

Demokratene har ønsket å få en riksrett i gang før dette, men det blir onsdag kveld avkreftet av McConnell at det lar seg gjøre.

Dermed vil ikke en riksrettssak skje før etter at Joe Biden har overtatt som president 20. januar.

Tar ikke selvkritikk

Donald Trump nektet i tirsdag å ta selvkritikk for sin retorikk og sine handlinger i forkant av at hans tilhengere stormet Kongressen.

– De har blitt analysert og alle har tenkt at det jeg sa var fullstendig passende, sa Donald Trump, som kalte riksrettsprosessen som nå pågår for «fullstendig latterlig».

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikkens historie, sier Trump om Demokratenes planer om å stille ham for riksrett for andre gang.

– Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne, fortsatte presidenten.

I dag har han sendt ut en uttalelse der han ber alle amerikanske avstå fra vold, og han ber alle bidra til å roe gemyttene. Trump sier han er mot all form for vold.

– Etter at det har kommet rapporter om flere demonstrasjoner ber jeg om at det ikke vil være NOE vold, NOEN lovbrudd, eller NOE vandalisme, skriver Trump i uttalelsen.

Slik fungerer en riksrettssak:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/18239
Publisert: