Biden fortsetter hard linje mot Kina

Biden-administrasjonens første handelsmøte med Kina omtales som en kjølig affære, men til tross for dette ble partene enige om samarbeid rundt klima.

TYDELIG: President Joe Biden og hans administrasjon kritiserte Kinas handlinger i blant annet Hongkong under toppmøtet i Alaska.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

Det to dager lange handelsmøtet som ble avsluttet lørdag, ble avholdt i Alaska. Retorikkene mellom de to stormaktene har tidvis vært tøff. Dette var det første møtet mellom USA og Kina, etter Biden ble president.

Blant annet var utenriksminister Anthony Blinken tydelig på at USA er svært bekymret over Kinas innblanding Hongkong og cyberangrep mot USA.

Utfordrende samarbeid

Flere eksperter spår et utfordrende samarbeidsklima i tiden som kommer.
Én av disse er Clete Willems, tidligere handelsrådgiver for president Trump. Til tross for lave forventninger til møtet mener Willems at man finner nyttig informasjon dersom man leser mellom linjene.

– Jeg tror kineserne feilvurderte Biden-administrasjonen ved å anta at de kom til å føre en mykere linje enn Trump, uttaler rådgiveren til CNBC.

President Joe Biden videreførte dermed den etablerte, tøffe linjen mot Kina, ifølge samme nyhetskanal.

– Administrasjonen signaliserer nå at de ikke ønsker handel for enhver pris, sier tidligere Obama-rådgiver Dewardric McNeal.

Det er særlig viktig for USA å opprettholde gode handelsrelasjoner til Kina ettersom sistnevnte var amerikanernes tredje største handelspartner i 2019 med en total handel på nærmere 558 milliarder amerikanske dollar.

Les også

WSJ: Kina innfører restriksjoner mot Tesla for militære og statlige ansatte

Skal samarbeide om klima

Til tross for tidvis steile fronter med kritikk mot kinesisk innblanding i Hongkong, ble partene enige om å samarbeide i arbeidet mot klimaforandringer og har etablert en felles arbeidsgruppe, ifølge Bloomberg.

Samtidig høster møtet skryt fra kinesisk hold.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skriver at møtet oppleves som konstruktivt og at et godt samarbeidsforhold mellom landene vil være en «win-win» for begge parter.

E24 har tidligere omtalt hvordan kinesiske telegiganter stupte på børs etter presidentordre fra Trump-administrasjonen.

Les også

Kinesiske telekjemper snubler på børs etter Trump-forbud

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Handelskrig
 2. Joe Biden
 3. Kina

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Børsene taklet Alaska-duellen. Men siste ord er ikke sagt.

 2. Biden bekymret for Kinas økonomiske politikk

 3. Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte

 4. Det hvite hus: Biden og Putin møtes i Genève 16. juni

 5. Trump vil nekte republikanere å tjene penger på ham