Omstridt legemiddelselskap må betale gigantsum i opioid-forlik

Purdue Pharma og Sackler-familien må ut med flere milliarder kroner for å få søksmål ut av veien.

Selskapet produserer det omstridte smertestillende Oxycontin, og har blitt anklaget for å ha bidratt til opioidpidemien i USA.
Publisert:

Legemiddelselskapet Purdue Pharma har nå sagt seg skyldig i tre tiltalepunkter knyttet til opioid-distrubisjon og markedsføring, ifølge en melding fra det amerikanske justisdepartementet.

Selskapet produserer det omstridte smertestillende opioidderivatet Oxycontin, og har blitt anklaget for å ha bidratt til opioidepidemien i USA.

Til sammen har over 450.000 amerikanere mistet livet i opioidrelaterte dødsfall fra siden 1999.

Det amerikanske justisdepartementet har nå nådd et forlik på tilsvarende 77 milliarder kroner. En svært liten andel av dette må imidlertid betales av selskapet umiddelbart, ettersom det er under konkursbeskyttelse så lenge søksmålene mot det pågår, skriver Wall Street Journal.

Ifølge justisdepartementet ønsker et flertall av kreditorene at Purdues fremtidige overskudd skal gå til behandling av opioidavhengighet i delstater og byer som er berørt av epidemien.

Dersom konkursretten går med på dette forslaget fra departementet, vil Purdue kun måtte betale 225 millioner dollar, altså rundt to milliarder kroner ved konkurs.

Purdues eiere, medlemmer av Sackler-familien, vil samtidig betale tilsvarende to milliarder kroner for å løse sivile krav. Eierne er fortsatt under etterforskning.

Les også

Utskjelt opiatprodusent betaler 2,3 milliarder i forlik

Publisert:

Her kan du lese mer om