Investerer stort i Tyskland: Innen 2030 skal alle biler Ford selger i Europa være elektriske

Ford melder at i løpet av bare fem år skal hele bilkolleksjonen deres ha et ladbart alternativ – og innen 2030 tror de at alle biler de selger i Europa er elektriske.

Fords fabrikk i Køln.
Publisert: Publisert:

Bilgiganten skriver i en melding på onsdag at de forventer at 100 prosent av Fords personbilmodeller i Europa skal tilbys som helelektriske eller ladbare hybrider innen 2026. Nyttekjøretøyene skal ha et ladbart alternativ allerede i 2024.

Ford melder også at de vil satse én milliard dollar, som tilsvarer 8,4 milliarder kroner til å modernisere sin bilfabrikk i Køln, Tyskland. Dette for å produsere elbiler.

Ifølge selskapet blir de det første amerikanske bilselskapet som eier en elbil-fabrikk i Europa.

– Dette viser vårt engasjement i Europa, sa toppsjef i Ford Europa, Stuart Rowley, ifølge meldingen.

Der står det også: I 2030 forventer Ford at alle personbiler de selger i Europa vil være helelektriske.

Les også

Importører frykter billige tyske elbiler – ber regjeringen ta grep

Skal produsere elbiler fra 2023

Fabrikken i Køln er blant de største bilfabrikkene i Europa og skal etter planen produsere sin første helelektriske bil i 2023.

Ved siden av å fornye industriområdet, vurderer selskapet å bygge enda en modell ved siden av den originale fabrikken, som også fungerer som Ford Europas hovedkvarter.

I fjor inngikk den amerikanske bilprodusenten et samarbeid med Volkswagen AG, hvor Ford vil få tilgang på sin tyske partners MEB elektriske kjøretøyplattform til å bygge noen modeller. Rowley sa at den første modellen som produseres i deres europeiske fabrikk, vil være først til å bruke Volkswagens MEB-plattform.

Grønne nyttekjøretøy

Den amerikanske bilgiganten spiller en betydelig rolle i markedet for fossildrevene nyttekjøretøy i USA og Europa, hvor de henholdsvis har 40 prosent og 15 prosent av markedsandelen i de to områdene. Og i planene til selskapet skal to tredjedeler av alle nyttekjøretøy som selges i Europa være ladbare hybrider eller helelektriske, innen 2030.
Nyheten kommer like etter Ford la frem fjerde kvartalsrapport for fjoråret, som viste at de gikk i overskudd i Europa, og hvor de presenterte en global elektrisk omstilling på 190 milliarder kroner frem mot 2025.

Dette er nesten det dobbelte av hva selskapet har sagt tidligere.

Fords argeste rival i Detroit, General Motors, meldte i januar at de sikter mot et nullutslippsmål i Europa, innen 2035.

Og tidligere denne uken meldte Jaguar Land Rover, eid av indiske Tata Motors, at Jaguars luksusmodeller vil være helelektriske innen 2025, og at bilprodusenten vil kun satse lansere elbil-modeller av hele sin kolleksjon innen 2030.

Les også

Tysk studie hevder elbiler slipper ut mer CO2 enn dieseldrevne

Publisert: