Den norske eliten har inntatt Davos

DAVOS (VG) DNB tok regningen da den norske eliten under World Economic forum møttes til åpningsmiddag i Davos mandag kveld. Nicolai Tangen deltok. Senere i uken kommer Jens Stoltenberg.

GRÜNDERE OG DEBUTANT: Ferd-gründer Johan H. Andresen har tatt med sin datter, Katharina G. Andresen, til Davos. Stein Erik Hagen forteller om opptakten til middagen de er på i kveld.
Publisert:

Tradisjonen tro samlet sentrale norske deltagere på World Economic forum (WEF) i Davos seg til velkomstmiddag ved ærverdige Seehof Hotel mandag kveld.

– Det var Johan, kona hans, Mille Marie og jeg som dro i gang denne middagen i sin tid. Vi fire spiste på Grischa og siden har det kommet stadig flere til, sier Orkla-styreleder og storeier, Stein Erik Hagen.

Johan han viser til er Johan H. Andresen, styreleder og eier i Ferd, som hadde med en debutant i år: Katharina G. Andresen.

KLAR FOR MIDDAG: Oljefondsjef Nicolai Tangen i passiar med Ferd-grunder Johan H. Andresen.

– Jeg har bare hørt om dette fra mamma og pappa, så nå er det min tur. Jeg skal gå på møter, spesielt knyttet til bærekraft. Jeg håper jeg forlater Davos mer inspirert enn da jeg kom, sier 28-åringen, som har arvet store deler av Ferd-formuen.

Rekord

Ansvaret for den norske middagen går rundt blant de store norske selskapene og i år er det DNB som arrangerer og tar regningen – DNB-sjef Kjerstin Braathen ønsket gjestene velkommen.

– Vi setter rekord i år med 55 gjester. Det er en hyggelig tradisjon å videreføre.

Hun sier hun ikke helt vet hva prisen blir, men med ikke altfor dyr vin og fondue, anslår hun kostnaden til å være som en middag på en helt grei restaurant.

KVELDENS TALER: Espen Barth Eide, klima- og miljøministeren skal holde kveldens tale på middagen. Pressen slapp til under fordrinken, men får ikke delta under middagen.

Kveldens taler er Espen Barth Eide, klima- og miljøministeren (Ap).

– Min tale vil dreie seg om året vi har lagt bak oss, som bare vil bli overgått av det året vi står foran. Krig og priskrise har gjort at den velstående verdenen for første gang har fått kjenne på hva knapphet betyr.

Han sier han håper møtene på konferansen vil gi grønn kunnskap.

– Det som har skjedd i 2022 har gitt akselerasjon i grønn omstilling.

Les mer: Verdens sjeføkonomer venter global resesjon i 2023

VERTINNE: Vertinnen, DNB-sjef Kjerstin Braathen, rakk også å ta en prat med Andresen før middagen.

Styreleder i Telenor, Gunn Wærsted, sier hun er her for å få påfyll av kunnskap.

– Jeg skal delta i møter og debatter som gjør at jeg lærer noe. Det skjer så mye innen telesektoren at vi trenger påfyll hele tiden.

Gjestene ble noe overraskende ikke tatt imot med champagne, men en tørr hvitvin – maten er tradisjonell sveitsisk fondue.

WEF arrangeres for 53. gang og samler verdensledere, næringslivsledere og toppolitikere fra hele verden.

Vanligvis er den norske statsministeren til stede under forumet, men Jonas Gahr Støre glimrer med sitt fravær i år.

Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim og Telenor-sjef Sigve Brekke i passiar under velkomstdrinken på den norske middagen mandag kveld.

Men NATO-sjef Jens Stoltenberg skal delta, sammen med de aller fleste av toppene i de store norske selskapene, anført av Equinor-sjef Anders Opedal og Telenor-sjef Sigve Brekke.

Oljefondssjef Nicolai Tangen og Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim kom også til middagen.

Den rødgrønne regjeringen er representert ved Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Hva de drakk?

Før middag ble det servert en Chateau de Gironville, haut medoc 2016-årgang, og en hvit pinot blanc Schlegel.

2700 deltagere fra 130 land er påmeldt.

Den norske regjeringens deltagelse er relativt liten, sammenlignet med mange andre land:

56 finansministre, 35 utenriksministre og 19 sentralbanksjefer har meldt sin ankomst.

De helt store verdenstoppene uteblir. Daværende president, Donald Trump, var her i 2020. Kinas president, Xi Jinping var i Davos i 2017 og åpnet det digitale møtet under coronatiden i 2021.

I år er NATO-sjef Jens Stoltenberg fremste trekkplaster, sammen med EU-president Ursula Von Der Leyen og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz.

Møtet avholdes ut uken.

Publisert: