FT: Nissan planlegger potensiell skilsmisse fra Renault

Arbeidet med en mulig oppdeling skal ha tatt fart etter at Carlos Ghosn flyktet fra husarrest i Japan.

Publisert: Publisert:

Ledelsen i bilprodusenten Nissan planlegger en potensiell skilsmisse fra franske Renault, sier kilder til Financial Times.

Disse planene innebærer å skille ut avdelingen for utvikling og produksjon fra partnerskapet, i tillegg til å gjøre endringer i Nissans styreledelse, ifølge kildene.

Planleggingen av den mulige oppdelingen skal ha fått fart i seg etter Carlos Ghosns dramatiske flukt fra Japan sent i desember, skriver avisen. Ghosn var tidligere administrerende direktør i Renault, og var styreleder i begge selskapene.

To av avisens kilder sier at forholdet mellom de to partnerne den siste tiden har blitt «giftig», til tross for tiltak for å bedre stemningen på begge sider. Flere i Nissans toppledelse skal også mene at Renault har en negativ virkning på selskapet, skriver avisen.

Ingen av de to selskapene har ønsket å kommentere saken overfor Financial Times.

Allianser

Opplysningene om en mulig oppdeling av de to alliansepartnerne kommer i en tid der andre bilprodusenter samler seg.

På den ene siden slår Fiat Chrysler seg sammen med Peugeot-eier PSA, mens Volkswagen og Ford lager sin egen allianse.

Samtidig står bransjen overfor økte kostnader i forbindelse med skiftet mot elektriske biler, og en mulig skilsmisse kan tvinge både Nissan og Renault til å se etter nye partnere, skriver avisen.

Nye prosjekter

Forholdet mellom de to bilprodusentene skal ha blitt mer spent etter at Ghosn ble arrestert sent i 2018.

I løpet av de kommende ukene skal Renaults styreleder Jean-Dominique Senard offentliggjøre flere samarbeidsprosjekter, med mål om å bevise at alliansen med Nissan fremdeles kan fungere.

Ifølge en av avisens kilder skal Nissans nye administrerende direktør, Makoto Uchida, arbeide tett med Senard for å lansere de nye prosjektene.

En mulig oppdeling av selskapene kan tvinge begge til å se etter nye partnere, skriver FT
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om