Voldsomme protester: – Hongkong er en joker med store ringvirkninger

Protestene i Hongkong biter allerede på Fastlands-Kinas økonomi, mener Kina-kjenner. Går Beijing inn militært kan det bli riktig ille. 

PROTESTER: Flere hundre tusen personer har tatt til gatene under demonstrasjonene som har herjet Hongkong de siste ukene. En stor andel av protestantene er unge og studenter.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Lørdag er det nye demonstrasjoner i et av Kinas viktigste finanssentrum, Hongkong. Disse protestene kan få store økonomiske konsekvenser.

– Kina er i en overgangsfase hvor det er tøft for dem å opprettholde målet på 6-6,5 prosent BNP-vekst, i tillegg kommer handelskrigen med USA som forsterker utfordringene. De rike familiene i Hongkong har allerede gått på betydelige økonomiske tap, iallfall på papiret, noe som kan svekke deres investeringer i Kina kraftig, sier Kina-ekspert Henning Kristoffersen

Selv om Hongkong i perioden etter 1997 har gått fra å utgjøre en femtedel av Kinas BNP til å i dag utgjøre tre prosent, så er området viktig for å Kinas handel med omverden og for å hente kapital fra omverdenen.

– Hongkongs økonomi er åpen for verden og regnes som en av de beste stedene i verden å investere i. Deres rolle som økonomisk sentrum nyter Kina godt av, sier Kristoffersen.

Parallelt med eskaleringen av protestene som har herjet Hongkong de siste ukene, har Hang Seng-indeksen fått seg en saftig knekk de siste ukene.

Les på E24+

Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Kvesser knivene

Protestene startet med at Hongkongs øverste leder, Carrie Lam, ønsket å vedta en utleveringsavtale med Kina.

Lovforslaget har fått demonstrantene til å frykte svekket rettssikkerhet ved å slippe Kina inn døren.

– Det er lite som tyder på at demonstrasjonene kommer til å gi seg med det første. 1. oktober er 70-årsmarkeringen for Folkerepublikken Kina, noe kommer til å bli behørig markert. For kommunistpartiet vil det ta seg dårlig ut med store demonstrasjoner i Hongkong samtidig som de feirer seg selv. For ti uker siden var det nærmest utenkelig at Beijing skulle gripe inn, nå diskuteres det om Beijing faktisk skal gå inn militært og stoppe demonstrantene, sier Kristoffersen.

Hongkong er en administrativ region tilhørende Kina, men da Storbritannia overleverte den tidligere kolonien til Kina i 1997, var avtalen at de skulle bevare sitt kapitalistiske og demokratiske styresett i 50 år.

Les på E24+

Frykten for 7: Tallet som kan gjøre Kinas valuta til et våpen i handelskrigen

– Joker

Går Kina militært inn i Hongkong risikerer de kraftige internasjonale reaksjoner.

– Demonstrantene vil ha internasjonal oppmerksomhet rundt demonstrasjonene, men nesten alle land myndigheter føler et økonomisk avhengighetsforhold til Kina, som gjør at det sitter langt inne å komme med kritikk av Beijing, sier han.

Selv USA, som har havnet i full klinsj med Kina gjennom samtalene om en handelsavtale, har holdt en forsiktig tone om Hongkong.

– For Trump er handelskrigen er førsteprioritet, og USA har ligget lavt i spørsmål om Hongkong. Men Trump har nå uttalt at det blir vanskelig å løse handelskrigen dersom Kina går inn militært. Da snakker vi om store konsekvenser for Kina, USA og for den globale økonomien, sier Kristoffersen, og skyter inn:

– Hongkong er en joker med store ringvirkninger.

Strateg i Independent Strategy, David Roche, sier til CNBC at den store økonomiske betydningen demonstrasjonene kan få, er gjennom effekten det får for handelskrigen mellom USA og Kina.

– Jeg aksepterer ikke synet om at dette vil bli et lite problem for den overordnede kinesiske økonomien. Grunnen til dette er at enhver intervensjon fra Beijing i Hongkong umiddelbart vil bli koblet til hva som skjer i handelssamtalene og internasjonale relasjoner.

Låst situasjon

For å roe ned demonstrasjonene kan myndighetene i Hongkong trekke tilbake lovforslaget om utlevering til Kina, mener Kristoffersen. I dag er lovforslaget lagt på is, men det er ikke formelt trukket tilbake.

– Andre krav, som at alle som er arrestert for voldsbruk i demonstrasjonene skal frigis, er vanskelig å innfri. Rettssystemet demonstrantene kjemper for må jo faktisk gjelde alle. Når det gjelder generelle krav om mer demokrati, er det tvilsomt om Beijing lar seg rikke. Kravet om at det skal gjøres en uavhengig gransking av politiets voldsbruk i demonstrasjonene bør derimot innfris.

– Hovedpoenget er at lokale myndigheter i praksis viser vilje til endring. Demonstrantene har ingen tro på prat og dialog.

Capital Economics tror Hongkong, som allerede slet med bremsende vekst, går inn i resesjon neste kvartal, skriver The Guardian. En stor del av årsaken til dette er fallende at turisme, som utgjør fire prosent av Kinas BNP, har falt som følge av demonstrasjonene.

– Den større bekymringen er at rundt Hongkongs rolle som et stabilt miljø å gjøre forretninger i, uttaler Julian Evans-Pritchard Capital Economics.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hongkong
  2. Kina

Flere artikler

  1. Avis: Vil stanse omstridt lovforslag – Hongkong-børsen hopper

  2. Nye demonstrasjoner ventes i Hongkong

  3. 5.000 demonstranter lammer Hongkongs flyplass

  4. Nye demonstrasjoner på Hongkongs flyplass

  5. Hongkongs leder advarer om alvorlig eskalering