Presidentvalget i USA

Buttigieg leder Iowa-nominasjonen

Med 71 prosent av stemmene talt opp, leder Pete Buttigieg (38) nominasjonsvalget i Iowa med 26,8 prosent av delegatene.

I FØRINGEN: Pete Buttigieg leder nominasjonsvalget i Iowa.

Win McNamee, AFP
 • Jostein Matre
 • Jørn Kaalstad
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen
 • Frank Haugsbø
Publisert:

Bernie Sanders ligger på 2. plass med 25,2 prosent, Elisabeth Warren er på tredjeplass med 18,4 prosent. Foreløpig ligger Joe Biden på fjerdeplass med 15,4 prosent, foran Amy Klobuchar med 12,6 prosent.

– Ekstraordinært, sier Buttigieg til CNN.

Det ligger dermed an til at kampen om førsteplassen i Iowa blir et race mellom Buttigieg, den unge, tidligere borgermesteren fra byen South Bend i Indiana, og senator Sanders om den viktige seieren i delstaten Iowa.

– Jeg håper det betyr noe for dem som lurer på om de passer inn, folk som er annerledes og de som ikke vet om de hører hjemme. Dette er et bevis på at du kan tro på deg selv og på landet ditt, sier Buttigieg til nyhetskanalen.

Les også: Presidentkandidaten som snakker norsk

– Se på hvor vi er nå, med tanke på hvor vi kom fra. Å være en del av et felt så med så sterke demokrater, som jeg er forskjellig fra, men som jeg også beundrer og respekterer. Å komme nå ligge i teten av denne gruppen, må kunne kalles en seier, en ydmyk seier, fortsetter han.

Til sine tilhengere påpeker han at ikke alle tallene er inne ennå.

– Vår valgkampkampanje startet for ett år siden uten penger og med fire personer. Kun som en stor idé. En valgkampkampanje noen mente ikke engang burde forsøke å stille til valg leder nå kampen om å erstatte presidenten med en bedre visjon for fremtiden. Uansett hva som skjer nå, kan ingen nekte for det. Det representerer en kjempeseier for dette som dere har vært med på, sier han til jubel fra sine tilhengere.

Viktig delstat

Valget anses som viktig fordi Iowa er den første delstaten som holder nominasjonsvalg, og et godt resultat her tradisjonelt har betydd mye omtale og flere donasjoner, samtidig som det kan påvirke velgerne i de neste statene som holder valg.

Med 71 prosent av stemmene klare, var det Bernie Sanders som hadde fått flest stemmer, men Buttigieg som som leder fordi det er antall delegater fra hvert distrikt som teller.

– Vi fikk flere stemmer i første og andre runde enn noen annen kandidat. Det er når 62 prosent av stemmene er telt opp. De har hatt litt problemer med å telle stemmene i Iowa, men jeg vet at dere vil klare å telle stemmene her i New Hampshire, og når dere gjør, ser jeg frem til å vinne her, sier Bernie Sanders til de fremmøtte i New Hampshire.

VIL BLI PRESIDENT: Senator Bernie Sanders.

Thomas Nilsson / VG

Forsinket

App-problemer og telefontrøbbel sørget for forsinkede valgresultater i årets første nominasjonsvalg.

Resultatene av demokratenes første nominasjonsvalg i Iowa var ventet rundt klokken 04 natt til tirsdag norsk tid, men slik gikk det ikke. Først en time før midnatt, nærmere et døgn forsinket, begynte de å tikke inn.

Sent tirsdag kveld annonserte lederen for det demokratiske partiet i Iowa, Troy Price, at hoveddelen av resultatene fra primærvalget i delstaten ville bli offentliggjort klokken 17 amerikansk tid, altså klokken 23 norsk tid.

VIL BLI PRESIDENT: Senator Elisabeth Warren.

Thomas Nilsson / VG

– Ikke hacket

Forsinkelsen skyldtes ifølge det demokratiske partiet i Iowa tekniske problemer.

– Vi har funnet uoverensstemmelser i tre av resultatene. Vi må også bruke bilder og dokumenter for å sikre oss at alle resultatene stemmer overens og at tallene vi rapporterer er riktige, sa Mandy McClure som er kommunikasjonssjef for demokratene i delstaten.

Hun understreket at de ikke var hacket eller utsatt for noen form for innblanding utenfra.

Problemene skal ha kommet etter at man fra de ulike velgermøtene ikke klarte å melde inn resultatet via en ny app, som var tenkt brukt.

I de distriktene som hadde problemer med appen, måtte arrangøren for hvert velgermøte ringe inn resultatene istedenfor, men mange slet med å komme gjennom.

Kritikken haglet etter fadesen, og mange spør om de spesielle folkemøtene, som man bruker ved nominasjonsvalget i Iowa, har utspilt sin rolle.

VIL BLI PRESIDENT: Tidligere visepresident Joe Biden.

Thomas Nilsson / VG

Blant de mange som reagerer er Julián Castro, som nylig trakk seg som presidentkandidat:

– Dette er et totalt kaos. Jeg respekterer folk i Iowa, de har vært fantastiske. Men det er tydelig at systemet er ødelagt, skrev han på Twitter.

De demokratiske presidentkandidatene kjemper om 41 ulike delegater i delstaten – en liten andel av de 1991 som trengs for å stikke av med seieren og bli demokraten som stiller mot Donald Trump i høstens valg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Amerikansk politikk
 3. Presidentvalget i USA
 4. Joe Biden
 5. Bernie Sanders
 6. Donald trump
 7. Elizabeth Warren

Flere artikler

 1. Pete Buttigieg trekker seg fra presidentkampen

 2. Nå starter kampen om å bli Trumps utfordrer

 3. Elizabeth Warren trekker seg fra nominasjonskampen

 4. Biden og Sanders ruster seg til ny dyst

 5. Bernie Sanders trekker seg fra nominasjonskampen