Streik kan lamme fotball-EM

Franske fagforeninger truer med transportkaos når fotball-EM starter denne uken.

RAMMES: Det kan bli lang ventetid for togreisende i Frankrike de neste ukene.
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Fagbevegelsen holder trykket oppe mot den franske regjeringen i forkant av sommerens fotballfest.

I mai ble arbeiderne ved alle Frankrikes åtte oljeraffinerier tatt ut i streik, og i forrige uke tok den mektige fagforeningen CGT ut sine medlemmer i jernbanesektoren. I tillegg varsler pilotene i det franske flyselskapet Air France streik fra lørdag, dagen etter at EM-sluttspillet er i gang.

Konflikten kan få følger for de 2,5 millionene fotballfans som er ventet til landet de neste ukene. Blant dem er Kristian Rørstad fra Ålesund, som om to uker reiser til Nice for å se EM-fotball sammen med sju venner.

– Det er kjipt dersom streiken rammer mesterskapet, sier Rørstad til E24.

– Vi skal holde oss i Nice for det meste, og er sånn sett kanskje ikke dem som blir mest rammet. Men det er ikke bare vi som skal dit, det er også mange millioner andre, understreker han.

Ulike krav

Bakgrunnen for konflikten er regjeringens omstridte arbeidslivsreform som har som mål å få ned arbeidsledigheten. Arbeiderne reagerer blant annet på lempinger i arbeidstidsbestemmelsene og svekket oppsigelsesvern.

– Fagbevegelsen har som mål å legge press på regjeringen i forkant av EM og skape et kaos som tvinger fram et kompromiss, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, til E24.

Arbeidstakerne har dessuten benyttet seg av muligheten til å fremme egne krav innenfor de ulike sektorene. Konflikten har allerede hatt konsekvenser:

 • Streikende oljearbeidere har hindret adgangen til en rekke oljeraffinerier over hele landet. Dette har ført til bensinmangel ved hundrevis av bensinstasjoner. Myndighetene har gitt tillatelse til å bruke av landets oljereserver for å unngå at trafikken stanser opp.
 • Togtrafikken ble nær halvert da jernbanestreiken startet i forrige uke, ifølge Reuters. Streiken koster togselskapet SNCF mellom 15 og 20 millioner euro om dagen, melder Le Monde. Også undergrunnsbanen i Paris er omfattet av streiken.
 • 16 av 19 atomkraftverk har vært rammet av kortere streiker, men så langt har dette ikke ført til strømbrudd, ifølge avisen The Guardian. Det er varslet opptrapping av streiken i energisektoren torsdag, dagen før EM starter.

Pilotene i Air France varsler dessuten at de vil streike fire dager fra 11. juni i protest mot regjeringens reform og en endring av lønnsvilkårene i selskapet. Fagorganisasjonene har også varslet nasjonal protestdag 14. juni mot arbeidslivsreformen.

I RO: Togene står i Lille i Nord-Frankrike på grunn av streiken blant togarbeiderne.

Mister støtte

Mandag møtte representanter for arbeidstakerne med arbeidsgiverne i forsøk på å avslutte togstreiken. Tirsdag la togselskapet SNCF fram et forslag til avtale, ifølge Le Monde.

Meningsmålinger viser at fagorganisasjonene er i ferd med å miste støtte i folket. For tre uker siden sa 54 prosent at de støttet kampen mot reformen. Nå har andelen falt til 45 prosent.

– Folk begynner å bli lei av å måtte kjøre rundt på leting etter bensin. Det er en grense for hvor lenge dette kan pågå, mener Orban.

Han tror det hele kommer til å ende med et forlik og mener begge partene vil tape på å ikke komme fram til en løsning.

– Regjeringen har som taktikk å hale ut tiden. De vet støtten til bevegelsen svekkes for hver dag som går. Det hele minner om et sjakkspill. Begge parter vet at ingen tjener på at konflikten kolliderer med EM, sier Orban.

Det er heller ikke første gang at en storstreik truer med å prege et stort mesterskap i Frankrike. I forkant av fotball-VM i 1998 ble en flystreik avverget bare dager før det hele skulle gå igang.

Les også

Sammenstøt og protester i Frankrike over arbeidsreformer

– Ingen forståelse

Regjeringen har hele tiden vært tydelig på at den omstridte arbeidslivsreformen er nødvendig for å få ned arbeidsledigheten, som ligger på rundt 10 prosent.

President François Hollande advarer om at flygerne og jernbanearbeiderne vil få lite sympati dersom de ødelegger opplevelsen for tilskuerne på et av verdens største idrettsarrangementer, melder NTB.

– Ingen vil ha forståelse dersom togene eller flyene forhindrer en smidig gjennomføring og påvirker transporten av tilskuerne. Jeg vil at dette skal løses, sier han.

Les også

Draktdebatt på Island før EM

Les også

Nå kan du bo i Eiffeltårnet

Les også

Sammenstøt og protester i Frankrike over arbeidsreformer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Frankrike
 2. Fotball

Flere artikler

 1. Streik ved alle franske oljeraffinerier

 2. Air France-streik avblåst

 3. – Macron har veldig mye å tape på å gi etter

 4. Sammenstøt og protester i Frankrike over arbeidsreformer

 5. Frankrikes generalstreik kan bli den største på flere tiår