Krever banksjefens hode på et fat

DAVOS (E24): Marcel Ospel i den sveitiske storbanken UBS må gå, krever sveitsiske investorer.

Publisert:

Milliardtapene står i kø for UBS og andre europeiske banker.

Under opptakten til World Economic Forum i korridorene i Davos omtales den sveitiske stoltheten UBS allerede som "United Bank of Singapore". Spydigheten er blitt populær i det ærekjære Sveits etter at et statlig investeringsfond i Singapore skal skyte flerfoldige milliarder sveitsiske franc inn i den kriserammede banken.

Et samtaletema mellom de europeiske deltagerne på World Economic Forum blir trolig om finanskrisen i USA nå for alvor er i ferd med å spre seg til Europa.

Bankproblemer

Det er tre banker som utløser nervøsiteten:

Northern Rock i Storbritannia trenger krisehjelp, også etter milliardhjelpen i fjor høst, da tusener av kunder stilte seg opp i kø utenfor bankens filialer for å ta sparepengene sine. Heller ikke milliardæren og superkjendisen Sir Richard Bransons magiske "touch" kan være nok til å redde Northern Rock.

UBS har allerede tatt milliardavskrivninger i kjølvannet av mer spekulative investeringer i USA som er rammet av sammenbruddet i det såkalte subprime-markedet. Større underskudd vil trolig dukke opp.

Den store regionale sparebanken West Landesbank i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen meldte i helgen om tap på minst to milliarder euro, cirka 16 milliarder kroner, men samtidig kom det frem at banken overhodet ikke kjenner omfanget av tapene foreløpig.

Opprydding

I Sveits blir kravet om en skikkelig opprydding i UBS stadig mer høylydt. Lederen for den sveitsiske aksjesparerstiftelsen Ethos krever at aksjonærene får anledning til å velge en annen person enn Ospel til leder for bankens såkalte forvaltningsråd under generalforsamlingen i april. Også den sveitiske finansmannen Tito Tettamanti krever Ospels hode på et fat.

UBS-ledelsen får imidlertid støtte fra Government of Singapore Investment Corporation, som skal skyte inn massive beløp i en forstående kapitalforhøyelse på i alt 11 milliarder sveitsiske franc, cirka 55 milliarder kroner, i UBS.

Sveitsiske aksjesparere er også i ferd med å sette seg i bevegelse for å forsøke å hindre at det statlige investeringsfondet i Singapore får en aksjepost som overstiger ti prosent i USA etter kapitalutvidelsen. Mange sveitsere frykter at UBS i realiteten vil bli kontrollert fra Singapore fordi fondet vil kunne blokkere fremtidige endringer i kapital- og eierstrukturen.

Publisert:
Gå til e24.no