Streikeuro sprer seg i rekordfart

Tusenvis av rasende arbeidere over hele Storbritannia marsjerer nå ut i ulovlige streiker og protestaksjoner. Bakgrunnen er at et oljeraffineri har hentet inn italienere og kastet ut briter.

Kulde og snøvær kjølnet ikke gemyttene ved Total Lindsey-raffineriet utenfor Grimsby i Lincolnshire. Britiske arbeidere må ha førsteretten til jobbene, er kravet.

PHIL NOBLE/REUTERS/SCANPIX
  • Eirin Hurum - Aftenposten
Publisert:,

Bråket, som startet på et oljeraffineri utenfor Grimsby i Lincolnshire øst i England i forrige uke, er nå i ferd med å komme helt ut av kontroll.

Det hele begynte da en italiensk underleverandør på raffineriet, eid av Total, vant en kontrakt og valgte å fly inn egne ansatte fra Italia og Portugal i stedet for å bruke britiske arbeidere. 100 italienske arbeidere er allerede innlosjert på et flytende båthotell utenfor raffineriet, og ytterligere 300 til er ventet å komme de nærmeste dagene og ukene.

I de tøffeste nedgangstidene siden krigen, og med nærmere 2 millioner arbeidsledige, har dette vært gnisten som har antent britiske arbeidere.

På fredag gikk nærmere 3000 arbeidere fra 11 ulike oljeraffinerier og energikraftverk i England, Skottland, Wales og Nord Irland ut i ulovlige sympatistreiker.

Og i går vokste streikebølgen i styrke. Vel 1000 arbeidere ved kjernekraftverket i Sellafield la ned arbeidet, og for hver time utover dagen ble det meldt om nye bedrifter som valgte å følge etter.

Statsminister Gordon Brown fordømmer streikene, og sier at også britiske arbeiderne må forholde seg til EU-reglene, hvor fri flyt av arbeidskraft er en av bærebjelkene i det indre marked.

Men under Labours landsmøte i fjor høst brukte Gordon Brown slagordet "Britiske jobber til britiske arbeidere" for å vise hvor alvorlig Labour tok den gryende arbeidsledigheten. Nå bruker arbeiderne dette slagordet for alt det er verdt, og Brown blir svar skyldig.

Det ble både i helgen og i går gjort flere forsøk på å finne frem til løsninger som alle parter kunne leve med, men i går ettermiddag sa ledelsen ved oljeraffineriet i Lincolnshire at det ikke vil bli nye samtaler med fagforeningene før arbeiderne velger å komme tilbake på jobb.

De ulovlige streikeaksjonene ventes å vokse i omfang utover uken.

Les flere E24-nyheter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sparker 900 etter streik

  2. Streiket mot polske arbeidere

  3. Lover 100000 jobber

  4. Annonsørinnhold

  5. Streik ved alle franske oljeraffinerier

  6. Spanske arbeidere feirer seier over Coca-Cola