Hongkong-aktivister kan vinne fredsprisen - Greta Thunberg er bookmakernes favoritt

Greta Thunberg er favoritt hos spillselskapene før kunngjøringen av årets fredsprisvinner, men ekspert Øyvind Stenersen tror det blir Reportere uten grenser.

Svenske Greta Thunberg (16) sammen med klimaaktivister i Montreal i Canada. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-Johan Falnes
Publisert:

Historiker og forfatter Øyvind Stenersen har de to siste årene gjettet riktig nobelprisvinner. I år er hans favoritt organisasjonen Reportere uten grenser.

– Jeg tror på Reportere uten grenser (RSF) på grunn av mediesituasjonen i verden og hvordan journalister blir behandlet. Jeg tror at dette kan ha preget Nobelkomiteen, sier Stenersen til NRK.

RSF er en internasjonal journalistorganisasjon som arbeider for pressefrihet.

Trekker fram Khashoggi

Stenersen sier at det er så mange falske nyheter ute, og at det gir et behov for å rydde opp i situasjonen. Han peker også på drapet på journalisten Jamal Khashoggi i oktober i fjor.

– Jeg tror at Khashoggi er et stikkord her. At både reportere og frie medier er truet, sier han.

På andreplass på sin liste har Stenersen Etiopas unge statsminister Abiy Ahmed og miljøaktivisten Greta Thunberg på tredje.

Favoritt hos bookmakerne

Du blir ikke rik hvis du har veddet på at svenske Greta Thunberg får Nobels fredspris i år.

Samtlige spillselskaper NTB har sjekket, har nemlig den 16 år gamle klimaaktivisten som oddsfavoritt før Nobelkomiteens kunngjøring fredag klokka 11. Dermed får du lite igjen hvis du har gjettet riktig.

Men ikke alle er like overbevist. Blant ekspertene er det delte meninger om Thunberg og hennes globale armé av skolestreikere.

Uklar sammenheng

PRIO-direktør Henrik Urdal skriver i sin egen kåring av årets favoritter at han har valgt å utelate Thunberg fra listen fordi det rett og slett ikke fins noen åpenlys sammenheng mellom klima og fred.

Urdal understreker at klimasaken er viktig, og at Thunbergs kamp står på solid grunn vitenskapelig sett. Men samme krav må stilles til vitenskapelighet når man trekker slutninger om den globale oppvarmingens sosiale konsekvenser, påpeker han. Og noen utvetydig sammenheng mellom klimaendringer og væpnet konflikt har så langt ikke latt seg påvise.

– Det har vært veldig mye forskning på det, og vi ser at FNs klimapanel har vært veldig forsiktige med å trekke noen konklusjoner angående koblingen mellom klima og konflikter. Det betyr ikke at klima ikke kan bidra til å forsterke konflikter, men i forskningen er det så langt lite hold for at klimaendringer fører til voldsom økning i konflikt, sa Urdal til NTB i forrige uke.

Unge aktivister i vinden

Thunberg er ikke den eneste unge aktivisten som har fått oppmerksomhet foran årets tildeling.

Demokratiforkjemperne Nathan Law Kwun-chung, Agnes Chow Ting og Joshua Wong Chi-fung. i Hongkong framheves ofte som aktuelle navn. Alle tre er i 20-årene.

Andre unge aktivister som nevnes i spekulasjonene, er Hajer Sharief fra Libya og Ilwad Elman fra Somalia. Disse to topper Urdals favorittliste sammen med Nathan Law.

En rekke organisasjoner blir også trukket fram i spekulasjonene, som Reportere uten grenser, Control Arms Coalition, International Rescue Committee og flere FN-organer.

Klassiske kandidater

Men på favorittlisten fins også mer klassiske fredspriskandidater.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed kan få prisen for å ha sluttet fred med Eritrea, muligens sammen med Eritreas president Isaias Afwerki.

Andre aktuelle navn er Nord-Makedonias statsminister Zoran Zaev og Hellas' tidligere statsminister Alexis Tsipras, som i fjor inngikk en avtale som satte sluttstrek for en flere tiår lang navnestrid mellom de to landene.

Les mer:

Les også

Demonstrasjoner i Hongkong etter skyting

Les også

Professorer: Trumps nye Kina-hindre kan slå tilbake på USA

Les også

Hongkong-børsen dropper gigantbudet på London-børsen

Publisert: