Venezuela kutter bånd til Brasil
Forholdet mellom Venezuela og Brasil er kjølig etter at det brasilianske senatet avsatte president Dilma Rousseff. Nå venter en tøff vei videre økonomisk for Brasil.
Landene har nå kalt hjem sine respektive ambassadører.
Venezuelas utenriksdepartement fordømmer senatets avgjørelse og kaller tilbake sin ambassadør til Brasil i likhet med Ecuador og Bolivia.
Utenriksdepartementet sier presidentavsettelsen er et statskupp og fryser politiske og diplomatiske forbindelser til landet.
Myndighetene i Argentina, Chile og Paraguay sier på sin side at de støtter avgjørelsen.
Tøff vei videre for Brasil
Et flertall av senatets medlemmer stemte for å fjerne Dilma Rousseff fra presidentposten onsdag, til fordel for Michel Temer, og Roussef måtte fratre øyeblikkelig.
Senatet i Brasil stemte for å avsette Rousseff
Det største spørsmålet – hvordan Sør-Amerikas største økonomi skal komme seg ut av den dype økonomiske krisen – er fortsatt ubesvart.
Den brasilianske økonomien krympet 3,8 prosent i fjor, og Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at den vil krympe ytterligere 3,3 prosent i år. Arbeidsledigheten i landet var på 11,6 prosent i juli – opp 3 prosentpoeng på ett år – og samtidig ligger landets budsjettunderskudd an til å bli nesten 400 milliarder kroner i 2016.
De dårlige nyhetene for landet har ballet på seg mens kongressen har vært opptatt med kampen om hvorvidt den omstridte presidenten Dilma Rousseff skulle få fortsette.
– Økonomien nådde bunnen under Dilma og PT (arbeiderpartiet), sier Marcelo Teixeira, en 28 år gammel lærer fra São Paulo.
Tynt håp
Enkelte analytikere tror at nå som Rousseffs framtid er avklart, vil selskaper som holdt tilbake på grunn av den politiske usikkerheten, øke sine investeringer. Men det er også utstrakt frykt for at Brasils politiske vansker er for store til at de kan bli overvunnet bare ved å bytte president.
– Selv med fjerningen av Rousseff har du et veldig dysfunksjonelt politisk system i Brasil, sier Monica DeBolle, en amerikansk ekspert på internasjonal økonomi.
Flertallet vil stemme for riksrett mot Rousseff
Hun spår at Temer, som tok over på midlertidig basis da Rousseff ble suspendert i mai, vil møte for mange hindringer i forsøket på å innføre sin planlagte økonomiske reform før presidentvalget i 2018.
– Folket kommer til å se ham som en hjelpeløs person, og han kommer til å møte et veldig krevende politisk miljø, sier DeBolle.
Vanskelig for Temer
For å kunne bremse budsjettapene må Temer kutte i de statlige utgiftene ved å innføre en rekke tøffe tiltak, som pensjons- og velferdsreformer, mener David Fleischer, professor i statsvitenskap ved universitetet i Brasília. På den måten kan man få bedre kontroll med lønnsøkningen blant statlige ansatte.
Kommentar: Brasiliansk økonomi har passert Sukkertoppen
Slike grep vil sannsynligvis møte motstand i kongressen og hos politikere som er motstandere av reduksjoner på områder som det statlige pensjonssystemet. Mandag forsøkte Temers regjering å roe ned situasjonen med en pressemelding der den lovet å ikke avskaffe de sosiale og fattigdomsreduserende programmene som arbeiderpartiet i landet har innført de siste 13 årene.
Lucca Mendes, en 18 år gammel student ved Cásper Líbero-skolen i São Paulo, lar seg ikke overbevise av lovnaden.
– Situasjonen vil bli verre for arbeiderklassen. Prisene vil øke enda mer, og flere og flere vil miste jobbene sine, mener han.
Forsiktig optimisme
Noen små tegn på håp er det riktig nok i det økonomisk herjede landet. Det brasilianske aksjemarkedet har løftet seg litt i år, på grunn av investorenes tro på at den verste delen av nedgangen er over. Det skyldes blant annet at råvareprisene, en avgjørende inntektskilde for landet, har stabilisert seg.
Samtidig spår IMF at Brasils økonomi vil vokse med 0,5 prosent neste år etter to år med nedgang, men det er fortsatt uklart om forsiktig vekst er nok til å berge økonomien. DeBolle oppsummerer det slik:
– For øyeblikket står Brasils økonomi på veldig utrygg grunn.