Lekket regjeringsnotat: Brexit kan koste 66 milliarder pund i året

Storbritannia kan vente seg et enormt fall i skatteinntekter dersom landet ikke får på plass en ny handelsavtale med EU.

UTE INNEN 2019: Storbritannias statsminister Theresa May har varslet at hun vil starte utmeldingen av EU innen slutten av mars neste år.
Publisert:

I regjeringsnotatet som avisen The Times har fått tilgang til, advarer det britiske finansdepartementet om effektene av en såkalt «hard brexit».

Det britiske brutto nasjonalproduktet (BNP) kan falle med så mye som 9,5 prosent dersom Storbritannia forlater det europeiske fellesmarkedet uten at en ny handelsavtale er på plass.

Det innebærer et tap av skatteinntekter på 66 milliarder pund hvert eneste år, rundt 660 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

For å sette det i perspektiv: Summen tilsvarer rundt én tiendel av de totale britiske skatteinntektene i år, eller et halvt norsk statsbudsjett.

Beskyldes for skremselspropaganda

Den lekkede delen av regjeringsnotatet skal være én av tre som ministrene skal diskutere denne uken. Notatene omhandler Verdens handelsorgansiasjon (WTO), handelsavtaler og innvandring.

«Finansdepartementet anslår at britisk BNP vil være mellom 5,4 og 9,5 prosent lavere etter 15 år hvis vi forlater EU uten en ny avtale på plass. Det sentrale anslaget er 7,5 prosent,» heter det i notatet.

Det mest negative anslaget baserer seg på beregninger gjort av finansdepartementet før brexit var et faktum, ifølge The Times.

Les også

Fra «pølsefingre» til Frankrikes president: Disse får skylden for nattens pund-sjokk

Avisen skriver at flere brexit-forkjempere som har sett notatet, beskylder departementet for å drive med skremselspropaganda.

Klar for start

Det britiske pundet falt kraftig i verdi etter at statsminister Theresa May tidligere denne måneden signaliserte at hun ville sette i gang prosessen med utmeldelse innen utgangen av mars neste år.

Det betyr at britene kan formelt være ute av EU i løpet av 2019.

Om ikke en ny handelsavtale er på plass innen den tid, vil britene fortsette å handle med EU gjennom WTO-regelverket.

Les også

Ny bunnotering for pundet: Nå blir London-turen billigere

Særlig finansdistriktet City of London frykter for en slik situasjon. En «hard» brexit vil kunne føre til at 75.000 jobber i den britiske finansnæringen ryker, ifølge en rapport fra konsulentselskapet Oliver Wyman.

Avviste samarbeid

May har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt å kopiere den norske modellen.

Ifølge Dagens Næringsliv skal britenes handelsminister Liam Fox i et møte med næringsminister Monica Mæland (H) ha gitt uttrykk for at Storbritannia og Norge burde etablere en arbeidsgruppe for å forberede en ny handelsavtale når britene forlater EU.

Les også

Britiske selskaper vurderer brexit-flukt

Les også

Vedum vil ha EØS-debatt etter brexit

Les også

Disse byene vil ta Londons trone som finansmetropol

Publisert:

Her kan du lese mer om