DNB-rapport: Ser fire faremomenter for verdensøkonomien neste år

DNB Markets tror høstens vekstbrems er midlertidig, men det kan endre seg om handelskrigen eskalerer mer enn ventet. 

KAN ESKALERE: DNB Markets skriver i rapporten Economic Outlook 2019 at høyere tollsatser på europeiske biler, som importeres til USA, vil kunne medføre svakere økonomisk vekst.

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

«Den globale veksten har sakket av denne høsten og en rekke hendelser har illustrert at den sykliske oppgangen, som nå er inne i sitt niende år på rad, på ingen måte er på en satt kurs.»

Slik starter rapporten med DNB Markets' oppdaterte prognoser for 2019. Meglerhuset mener at faktorene som har bidratt til den siste tidens økonomiske brems, er midlertidige, og forventer at veksten styrker seg i første halvdel av det kommende året.

Men et knippe faremomenter lurer i mørket. Disse kan, med galt utfall, føre til en mindre ønskelig utvikling for vekst og inflasjon.

Risikofaktorene DNB Markets nevner, signert seniorøkonom Knut A. Magnussen, er som følger:

 • At handelskrigen eskalerer
 • «Hard» brexit
 • Fortsatt turbulens i finansmarkedene
 • Akselererende inflasjon

Forventer handelskrig inn i 2020

Så langt har handelskrigen stort sett handlet om USA og Kina, selv om også stål- og aluminiumindustrien i Europa og Canada har merket det.

Les også

Danske Bank-strateg: Tror handelskrigen kan være over innen 90 dager

Det er imidlertid en risiko for at Donald Trump innfører høyere tollsatser på for eksempel europeiske biler neste år, skriver DNB Markets. Det kan i så fall føre til en kraftig eskalering i konflikten mellom USA og EU, noe som får negative konsekvenser for aktiviteten.

Når det gjelder handelskrigen mellom USA og Kina, har de to stormaktene nylig inngått en våpenhvile, men DNB Markets venter at handelskrigen fortsetter, og eskalerer, i både 2019 og 2020.

I første omgang venter meglerhuset at satsen på importtoll på kinesiske varer som USA allerede har innført, blir satt opp fra 10 til 25 prosent neste sommer. Deretter at Donald Trump innfører 10 prosents importtoll på de resterende kinesiske handelsvarene, som har en samlet verdi på 267 milliarder dollar.

De siste månedene har imidlertid vist at handelskrigen påvirker mindre enn DNB Markets ventet. Derfor tror de nå at USAs bruttonasjonalprodukt vil øke med 2,5 prosent i 2019 – en oppjustering fra august-oppdateringen. Meglerhuset venter også at Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, hever renten tre ganger neste år.

Økt risiko for høyere inflasjon

Magnussen og resten av teamet regner det som sannsynlig at avstemningen i det britiske parlamentet den 11. desember fører til at brexit-avtalen blir avslått, men antar at partene kommer til enighet senere.

– Skulle det ikke skje, vil det være et stort sjokk for den britiske økonomien. Også veksten i eurosonen vil tynges noe som et resultat av det, heter det i rapporten.

Volatiliteten og turbulensen som har preget aksjemarkedene de siste månedene, tror ikke DNB Markets at vil vedvare. Men tar de feil, vil det sannsynligvis dempe økonomien globalt neste år.

Les også

Fem dagers maratondebatt om brexit i Parlamentet

Det fjerde og siste faremomentet, en akselererende inflasjon, ser de heller ikke tegn til nå. Dette tross strammere arbeidsmarked, spesielt i USA og Storbritannia.

DNB Markets venter dog et videre fall i ledigheten neste år, slik at risikoen for høyere lønnsvekst og inflasjon sannsynligvis vil øke.

Midlertidige faktorer

I Europa har høsten levert flere svake nøkkeltall, hvilket har reist spørsmål om hvorvidt Den europeiske sentralbanken vil forlenge det stimulerende verdipapirkjøpsprogrammet.

Sentralbanksjef Mario Draghi har imidlertid bekreftet at de kvantitative lettelsene opphører etter desember.

DNB Markets skriver at de ikke bekymret for at den nedadgående utviklingen i eurosonen vil fortsette neste år, fordi de anser flere av de utslagsgivende faktorene som midlertidige.

Brexit-kaos, Italia-uro og en redusert bilindustri som følge av nye regler utslipp nevnes. Dermed beholdes augustprognosen om en BNP-vekst på 1,5 prosent i eurosonen i 2019. DNB Markets forventer også at Draghi vil starte å heve renten i desember neste år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. EU

Flere artikler

 1. DNB Markets: Venter globalt tilbakeslag i 2021

 2. Statusrapport fra verdensøkonomien: Handelskrigen slipper ikke taket

 3. Uendret rente i Storbritannia – vil se an brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. Hever tidligst andre halvår 2020

 6. Skal grilles etter en rekke svake nøkkeltall