Drapspåstander truer saudiske planer: Toppsjefer dropper viktig møte

Flere toppsjefer dropper en prestisjetung konferanse i Saudi-Arabia etter påstander om at regimet skal ha drept en Washington Post-spaltist i Tyrkia, ifølge Bloomberg.

DROPPER KONFERANSE: Toppsjefer for selskaper som HP og Viacom dropper en viktig konferanse i Saudi-Arabia etter påstander om at en regimekritisk journalist og Washington Post-spaltist skal være drept på et konsulat i Istanbul. Her møtes USAs president Donald Trump og Saudi-Arabias leder kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars 2018.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Hendelsen kan påvirke Saudi-Arabias moderniseringsplaner og forsøk på å lokke utenlandske selskaper til landet, ifølge nyhetsbyrået.

Tyrkisk politi tror den saudiske regimekritikeren og Washington Post-spaltisten Khashoggi kan ha blitt drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Ifølge Washington Post skal tyrkisk politi ha bilder og video av at Khashoggi blir drept og partert. Saudi-Arabia nekter for at dette har skjedd.

Hendelsen skaper diplomatisk oppstyr bare to uker før den prestisjetunge tredagerskonferansen Future Investment Initative i Riyadh, som Saudi-Arabia arrangerer i partnerskap med blant andre industrigiganten Siemens.

Kan bli vendepunkt

Nå vil Viacom-sjef Bob Bakish droppe den viktige saudiske konferansen, skriver Bloomberg. Det vil også Uber-sjef Dara Khosrowshahi, LA Times-eier Patrick Soon-Shiong og HP-direktør Joanna Popper.

Virgin-milliardær Richard Branson sier ifølge nyhetsbyrået at Khashoggi-hendelsen potensielt kan bli et vendepunkt for selskaper som handler med Saudi-Arabia.

Han har avsluttet samtaler med det saudiske statsfondet om investeringer i et romfartsprosjekt.

– Hvis det som rapporteres å ha skjedd i Tyrkia rundt forsvinningen av journalist Jamal Khashoggi viser seg å være sant, vil det helt klart endre muligheten for alle oss i vesten til å handle med den saudiske regjeringe, sier Branson til nyhetsbyrået.

Mange topper deltar

Blant de andre deltakerne på møtet er sjefene for Siemens og Blackrock. Siemens er også partner i konferansen, sammen med HSBC og Credit Suisse.

J.P. Morgan Chase-sjef Jamie Dimon skal etter planen også tale på konferansen, hvor USAs finansminister Steven Mnuchin også skal være til stede.

USAs president har sagt at landet ser på Khashoggi-saken og ønsker svar, men har vært motvillig til å gjøre tiltak som å kutte USAs omfattende våpensalg til Saudi-Arabia.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. USA

Flere artikler

  1. – Følger situasjonen

  2. Toppflukt fra Saudi-konferanse etter journalistforsvinning

  3. Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

  4. Børsras i Saudi-Arabia etter Trump-uttalelse

  5. FN vil etterforske Saudi-prins etter anklager om Bezos-hacking