Italia: Truer med regjeringskollaps hvis underskuddet endres

Italias visestatsminister Matteo Salvini sier han vil knekke den italienske regjeringen om konflikten med EU gjør at landets budsjett endres.

NEKTER Å GI ETTER: Visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini vil ikke la en endring i statsbudsjettet passere.

Foto: Remo Casilli Reuters
Publisert:

Den italienske visestatsministeren Matteo Salvini sier lørdag at han vil knekke den italienske regjeringen, hvis det ender med at budsjettet blir endret som følge av den pågående konflikten med EU, melder Bloomberg.

Italia har lagt et budsjett med et større underskudd enn det EU-reglementet tillater.

Nå sier Salvini at hvis underskuddet blir mindre enn 2,4 prosent, vil han ta med sine støttespillere ut av koalisjonen.

– 2,4 prosent-underskuddet kan ikke røres. Hvis det skjer vil jeg rive ned regjeringen, sier Salvini ifølge den italienske avisen Repubblica.

Les også: (+) Italia er i trøbbel. Her er grunnen til at verden burde bry seg.

Lørdag kveld møtes den italienske statsministeren Giuseppe Conte og EU-toppen Jean-Claude Juncker til en arbeidsmiddag i Brussel.

Utspiller fra Salvini blir tolket som et innspill til Conte før det møtet.

Les også

Italia trues med budsjettstraff

Kan få bøter

EU-kommisjonen har konkludert med at Italias forslag til statsbudsjett for 2019 utgjør et «spesielt alvorlig» brudd på budsjettreglene i eurosonen.

Det er nå opp til medlemslandene å formelt starte en budsjettprosedyre mot Italia. De har to uker på seg til å diskutere saken.

Budsjettprosedyren kan i siste instans ende med bøter og andre straffereaksjoner mot Italia for brudd på budsjettreglene.

I Italias forslag til EU har landet budsjettert med et underskudd på 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Det mener EU at er et «betydelig avvik» fra EUs regler.

I tillegg venter italienerne en vekst i bruttonasjonalprodukt neste år på 1,5 prosent, noe EU mener er for høyt, noe som igjen vil føre til at underskuddet vil bli enda større enn hva italienerne allerede har tatt utgangspunkt i.

EU mener at italienerne må anta en vekst på 1,2 prosent i 2019, og at underskuddet vil bli 2,9 prosent neste år og 3,1 prosent i 2020.

Les også

Nekter å gi etter for EUs budsjettpress

Les også

– Italia kan gjøre brexit til en liten hendelse

Les også

– Ikke usannsynlig at italienske renter når kritiske nivåer

Her kan du lese mer om