Tory-veteran antyder at Theresa May kan bli kastet

Søndag trakk brexit-minister David Davis seg. Det kan bety krise for den britiske statsministeren Theresa May.

MÅ HUN GÅ? Britenes statsminister Theresa May.
  • David Bach
  • Karsten Gutterød Hauklien
Publisert:

Søndag ettermiddag sendte Brexit-ministeren et åpent oppsigelsesbrev til den britiske statsministeren Theresa May. Kort tid senere kom det også et brev fra brexit-viseminister Steve Baker hvor han takket for seg i den britiske regjeringen.

Ministeren gikk av søndag kveld som følge av uenighet om hvordan britene best skal forlate EU. Davis har alltid vært for en «hard» Brexit, mens regjeringen fredag kveld ble enige om å legge seg på en mykere linje i den såkalte Chequers-avtalen.

Representanter fra Labour, opposisjonspartiet, har blitt kalt inn til et møte med statsministeren mandag ettermiddag, melder The Times. De innkalte har kun fått fortalt at det skal være en briefing om Chequers-avtalen. Man vet altså ikke om en erstatter skal annonseres eller om statsministeren søker bredere støtte om avtalen.

Stiller spørsmålstegn ved Mays autoritet

Parlamentsmedlem Bernard Jenkin i De konservative, en veteran i partiet og langvarig brexit-tilhenger, sier i radioprogrammet BBC Today at partiet kan komme til å innlede en intern avstemning om statsminister Theresa Mays fremtid, skriver Sky News.

– Dersom statsministeren tror hun har samtykke og støtte fra alle medlemmene av kabinettet så bedrar hun seg selv, som vi nettopp har sett, sier Jenkin i intervjuet etter brexit-minister David Davis’ avgang.

Skulle May nekte å legge sin reviderte brexit-plan på is, «kan det godt hende» at det ender med en avstemning om hennes lederskap, legger han til.

Hans kollega Andrea Jenkyns i det britiske overhuset sier til samme radioprogram at hun tror May er ferdig.

– Jeg tror Theresa Mays statsministerskap er over. Jeg vil ha en statsminister som lidenskapelig tror på brexit og som kan tilby ekte lederskap og en positiv visjon for dette landet etter brexit, sier Jenkyns.

Labour-leder Jeremy Corbyn sier at Davis' avgang, akkurat når hun skal legge fram planen om britenes framtid utenfor EU for Parlamentet, viser at hun ikke har noen autoritet igjen, og at hun ikke er i stand til å gjennomføre brexit. Komplett kaos, sier en annen Labour-parlamentariker.

David Davis: - Jeg liker May

Den nylig avgåtte ministeren sa i et intervju med BBC Radio 4 mandag morgen at han ikke vil at May skal gå av.

- Jeg liker May. Hun er en god statsminister, sier han på direkten.

Han forklarer videre at han ikke oppfordrer noen til å ta opp kampen om å lede den britiske regjeringen, og at han selv ikke kommer til å stå i veien for henne.

Jacob Rees-Mogg, leder av European Research Group, sier på telefonen til den britiske radiostasjonen LBC at et mistillitsforslag mot Theresa May ikke er "omgående" på trappene. Dermed utelukker han ikke at det vil skje på et senere tidspunkt.

Skepsis rundt Chequers-avtale


Davis, som er kjent som en hard EU-motstander, trekker seg bare to dager etter at den dypt splittede britiske regjeringen ble enig om en felles strategi for å beholde sterke bånd til EU også etter at Storbritannia forlater EU.
Under et tolv timer langt maratonmøte på statsministerens feriested Chequers fredag fikk May presset gjennom støtte til en plan om frihandel med EU for industri- og landbruksvarer.
Rees-Mogg sier at May nå må revurdere den visjonen om EU som hun mener hun sikret på Chequers, en plan han mener vil gjøre Storbritannia til et land som bare innordner seg EUs regler.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Brexit-minister David Davis trekker seg

  2. Betalt innhold

    «Big Business» gikk til kamp mot hard brexit – og vant

  3. Boris Johnson går av som utenriksminister

  4. Får kritikk for «myk» brexitplan

  5. May utpeker tidligere boligminister som Davis-erstatter