BI-professor: Dette landet er viktigere enn Kina for norsk næringsliv

Singapore feirer søndag sin 50-års dag og uavhengighet fra Malaysia med en storslått feiring. – Et sentrum for norsk næringsliv i Asia, sier BI-professor Torger Reve til E24.

BURSDAG: Singapore feirer søndag sin uavhengighet fra Malaysia for 50 år siden. Fra å være en fattig kolonistat, er i dag øy- og bystaten et av verdens rikeste land. Her fra en feiring 1. august med hotellet Marina Bay Sands i bakgrunnen.
  • Christian Høie Lie
Publisert:

– Til og med viktigere enn Kina. Det er ingen steder i regionen med like mange norske bedrifter, sier professoren til E24.

Norge og Singapores historie strekker seg langt tilbake i tid, og gjennom mange tiår har det utviklet seg sterke handelsbånd.

Den største konsentrasjonen av norske selskaper i Asia finnes i nettopp Singapore, og over 250 norske selskaper skal være til stede i landet, opplyser den norske ambassaden.

Stor bredde av norske selskaper

Tidligere var det stort sett shipping- og petroleumsrelaterte aktiviteter som trakk norske selskaper til bystaten. I dag er bredden av norske selskaper mye større, sier BI-professor Reve.

– Tidligere var det stort sett bare shipping i Singapore, men nå finner du alle typer norske virksomheter der, sier han om jubilanten.

Reve har selv undervist i landet i mange år, og opplever det som et lett sted for nordmenn å bosette seg og operere fra.

– Mange norske virksomheter vil velge Singapore som utgangspunkt i regionen, for deretter å operere også fra Kina og India.

VIKTIG: Singapore er sentrum for norsk næringliv i Asia, mener BI-professor Torger Reve. Han har selv undervist mange år i landet, senest i sommer.

Ambassadør Tormod Endresen ved den norske ambassaden i Singapore har tidligere uttalt til NRK at han ønsker seg flere norske bedrifter i landet. 60 prosent av verdens befolkning bor i Asia, og en veldig stor andel av veksten skjer her. Det er kort og godt her det skjer, har ambassadør Endresen tidligere sagt.

Suksessrikt

Singapore med sine omkring 5,4 millioner innbyggere har gått fra å være en fattig kolonistat til i dag å være et fremgangsrikt land.

Av mange regnes Singapore i dag som et av de viktigste finans- og handelssentre i regionen.

Flere hundre tusen har søndag tatt til gatene for å feire landets uavhengighet fra Malaysia, som de brøt med i 1965, melder Reuters.

Feiringen inkluderer en storslått parade med jagerfly og fyrverkeri. Myndighetene skal ha innvilget en ekstra offentlig helligdag i forbindelse med feiringen, melder nyhetsbyrået.

– Det har ikke vært en enkel reise. Gitt alt vi har oppnådd, er det virkelig på plass med en skikkelig feiring, sier tjenestemann Joan Yeap til BBC i forbindelse med søndagens feiring.

Les også

Her åpner verdens første diamantbørs

INGEN BARNETOG: Hvert år den 9. august feirer Singapore sin selvstendighet med en parade som inkluderer blant annet en parade fra militæret. Det er første gang paraden skjer uten Lee Kuan Yew, som var landets første statsminister. Han døde tidligere i år.

Utfordringer

Singapore har oppnådd sitt mål om at 90 prosent av befolkningen skal eie sin egen bolig og et bruttonasjonalprodukt per innbygger over 56.000 dollar (tilsvarende omkring 463.000 kroner), ifølge BBC.

– Singapore har vært et fremgangsrikt land over mange år og blitt et av verdens rikeste land. Hva tenker du er landets største utfordringer fremover?

– Det blir spennende å se hva som skjer fremover etter Lee (Singapores grunnlegger og første statsminister, journ.anm.) døde tidligere i år. Landet har gjennom hele hans periode vært preget av stabilitet, sier BI-professor Torger Reve.

MILITÆRMAKT: Singapore bruker sin uavhengighetsfeiring til å vise militær styrke.

Singapore ble en britisk koloni i 1946, men fikk indre selvstyre fra 1959. I 50 år har partiet People's Action Party, som Lee Kuan Yew grunnla i 1959, vært det ledende partiet i Singapore.

Lee var statsminister fra 1959 til 1990. Han døde i mars i år i en alder av 91 år. I dag er det hans sønn, statsminister Lee Hsien Loong, som styrer landet.

Singapore var fra 1963 i føderasjon med nabolandet Malaysia, men ble kastet ut av denne i 1965 og dannet da en egen stat. Det er dette som feires søndag.

Til tross for en av verdens høyeste levestandarder er det flere utfordringer i landet, deriblant er det til tider blitt rettet sterk kritikk mot menneskerettighetene i landet.

– Hva tenker du om menneskerettighetene i landet?

– Det er et tema de utenlandske bedriftene må forholde seg til. Singapore er ikke et demokratisk land sett fra et norsk ståsted, men det er det jo svært få land i den regionen som er, sier BI-professor Torger Reve.

HYLLEST: Lee Kuan Yew, som døde tidligere i år i en alder av 91 år har blitt takket ved flere anledninger etter sin død for Singapore sin suksess. Her fra en feiring 1. august i forbindelse med 50-års markeringen, hvor den tidligere statsministeren fikk en egen videohyllest.
Les også

Her åpner verdens første diamantbørs

Les også

Norge har flere dollarmilliardærer per innbygger enn USA

Les også

Dette er verdens travleste flyplass

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Zimbabwere vil ha jobber og mat på bordet

  2. Roch Marc Kabore ny president i Burkina Faso

  3. Betalt innhold

    Én av disse hendelsene fant sted på norskregistrert skip

  4. Derfor er Tyskland viktig for Norge

  5. – Parodi av en folkeavstemning