Riksbanken holder renten uendret

Riksbanken ser mindre sannsynlighet for rentekutt, men holder fortsatt døren åpen.

VIKTIG ENDRING: Sentralbanksjef Stefan Ingves og Riksbanken ser ikke lenger utsikter for flere rentekutt.
Publisert:

Nylig signaliserte den europeiske sentralbanken (ESB) og deretter også Norges Bank at det er like sannsynlig at renten skal opp som at den skal ned fremover.

Tirsdag følger svenske Riksbanken etter, og fjerner den såkalte «hengekøyen» i rentebanen.

«Det er nå noe mindre sannsynlig enn tidligere at Riksbanken ønsker å senke renten raskt den nærmeste tiden. Dette innebærer ikke at kutt i styringsrenten fremover er utelukket», skriver den svenske sentralbanken i en pressemelding tirsdag morgen.

Den svenske riksbanken er med andre ord blitt litt mindre «duete».

Fagsjargongen «duete» signaliserer at sentralbanken ønsker å senke renten raskt eller holde den lav, mens «haukete» betyr at sentralbanken ønsker rentene raskere opp.

Samtidig melder Riksbanken at den holder styringsrenten uendret på rekordlave minus 0,5 prosent, og at verdipapirkjøpene blir opprettholdt slik som annonsert i april.

Etter rentebeslutningen svekkes den svenske kronen. Kronen svekker seg 0,27 prosent mot euro, og handles nå for 9,66 kroner per euro.

Den svenske kronen svekker seg samtidig 0,26 prosent mot den norske kronen. En svensk krone handles nå for 0,98 kroner.

Les også

Sjeføkonom før svensk rentemøte: – De har malt seg opp i et hjørne

– Avhengig sentralbank

I et analysenotat med tittelen «Avhengighetsdagen» (amerikanerne feirer Uavhengighetsdagen tirsdag) skriver Mikael Sarwe i Nordea Markets at Riksbanken løfter rentebanen med 0,03 prosentpoeng.

Det kan synes lite, men dette var viktige punkter. De 0,03 prosentpoengene var nemlig det som signaliserte større sjanse for rentekutt enn renteheving.

Ved å fjerne «hengekøyen» mener Nordea at sentralbanken «anerkjenner avhengigheten mellom Riksbankens politikk og den globale trenden i pengepolitikken, som er blitt mindre duete».

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets

«Riksbanken peker imidlertid klart på behovet for å holde politikken ekspansiv for å sikre den skjøre oppgangen i inflasjonen», skriver Sarwe.

– Det vil ta tid

Analytiker i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, skriver i et notat at Riksbanken som ventet fjernet hengekøyen i rentebanen som følge av litt høyere inflasjon enn ventet og en bedring av utsiktene internasjonalt.

«Riksbanken understreker fortsatt et det er behov for en ekspansiv pengepolitikk for å sikre at inflasjonen stabiliserer seg rundt målet», skriver Strøm Fjære.

«Dagens signaler fra Riksbanken underbygger vår forventning om at det vil ta tid før Riksbanken hever renten. Vi venter første heving i siste halvdel av neste år», skriver hun.

Les også

Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

Les også

Analytiker: Nå kan kronerushet komme

Les også

Så svak krone spår Olsen

Publisert:

Her kan du lese mer om