EU trues av gap mellom nord og sør

Europeisk økonomi er på vei oppover. Men kløften mellom nord og sør er så stor at den kan true EUs legitimitet hvis den får vokse enda mer, advarer eksperter. 

LOVER: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker lover å arbeide for bedre beskyttelse av arbeidstakere. Han kaller de nye initiativene EUs «sosiale søyle». Her er Juncker avbildet mens han mottat en æresgrad ved et universitet i Portugal i oktober.

Foto: Bruno Pires AFP
 • NTB
Publisert:,

Fredag går EUs sosiale toppmøte av stabelen i Göteborg. Der samles stats- og regjeringssjefer fra hele Europa for å diskutere arbeidslivspolitikk, velferdsstat og økonomisk utvikling. Et hovedbudskap er at arbeidstakere må beskyttes bedre og arbeidsmarkedene bli mer rettferdige.

Samtidig kan de politiske lederne lene seg på piler som nå ser ut til å peke i riktig retning for Europa. I eurosonen er den økonomiske veksten på sitt sterkeste på ti år, samtidig som selskaper investerer mer og arbeidsløsheten faller.

Gap mellom nord og sør

I en ny rapport har den tyske tankesmia Bertelsmann Stiftung sett nærmere på hva utviklingen betyr for vanlige europeere. Den generelle trenden er oppadgående, fastslås det der.

Les også

Draghi beholder kriselave renter

Men EU er fortsatt ikke tilbake på nivåene fra tida før finanskrisen. En rekke land sliter fortsatt med ettervirkningene. Ifølge rapporten går det dessuten et skarpt skille mellom land i nord og land i sør. Det kan true samholdet i EU, advarer statsviter Christof Schiller, én av rapportens forfattere.

– Hvis dette gapet vokser, kan det true EUs legitimitet. Det er en stor utfordring, sier Schiller til NTB.

Bedring i arbeidsmarkedet

I rapporten har Bertelsmann Stiftung sett på en rekke sosiale forhold, deriblant fattigdom, tilgang til utdanning, arbeidsløshet, økonomiske forskjeller og helsetilbud. Den viktigste drivkraften bak forbedringen de siste årene er utviklingen i arbeidsmarkedet.

– Sysselsettingen har gått opp, mens arbeidsløsheten har gått ned, forklarer Schiller.

Samlet sett ligger arbeidsløsheten i EU i dag på 7,5 prosent, ned fra 11 prosent da den lå på sitt høyeste i 2013.

Vanskelig for unge

Les også

Selv i Hellas lysner det for eurosonen

Men forskjellene er store. Spesielt Hellas og Spania – to av landene som ble hardest rammet av finanskrisen og den påfølgende gjeldskrisen i EU – skiller seg begge ut i negativ retning. Hellas har i dag en arbeidsløshet på 21,0 prosent, mens tallet for Spania er 16,7 prosent, ifølge tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

Situasjonen er svært vanskelig for unge i de to landene. Hellas har en ungdomsledighet på hele 42,8 prosent. Schiller mener tallet er alarmerende høyt.

– Manglende muligheter for unge er et hovedproblem i landene i sør, sier han.

Sosial søyle

På toppmøtet i Göteborg skal EUs ledere undertegne en erklæring som har fått tittelen «Den europeiske søylen for sosiale rettigheter».

Schiller mener EUs nye vektlegging av sosiale spørsmål er et skritt i riktig retning. Han framhever spesielt arbeidslivspolitikk som et felt der EU har klart å formulere nokså tydelige mål.

På enkelte andre områder er erklæringen derimot nokså vag, mener statsviteren.

Claire Dhéret, analytiker i tankesmia European Policy Centre, mener erklæringen i verste fall kan bli stående igjen som et «tomt skall». Teksten er ikke juridisk bindende, og det er i stor grad opp til medlemslandene selv om de vil følge opp, påpeker hun.

Dhéret etterlyser konkret politikk for å følge opp, for eksempel gjennom målrettet bruk av EU-budsjettene.

Les også

Økonom: Dette vil bremse norsk økonomi

Les også

– Bildet av at økonomien henter seg inn igjen står seg godt

Les også

Norge og EU nærmere enighet om bankinnskudd

Her kan du lese mer om

 1. EU
 2. Økonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Svensk økonomi rammes hardt: Kan bli verre enn Danmark og Norge

 2. Italia får kraftig advarsel fra EU

 3. Betalt innhold

  Klimaråd foreslår særskatt for folk som flyr mye

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  «Orakelet fra Boston» advarer mot økonomisk katastrofe og finansiell panikk

 6. Betalt innhold

  Nordmenn føder færre barn: Blir det japanske tilstander i Norge?