Norge og EU enige om ny avtale om handel med landbruksvarer

Norge og EU er enige om å øke den tollfrie importkvoten for ost til Norge med 1.200 tonn, mens importkvotene for kjøttprodukter samlet øker med 2.550 tonn. 

MER OSTEIMPORT: Norge er enige med EU om å øke den tollfrie immportavten av landbruksvarer.
 • NTB
Publisert:

Etter flere møter i den siste forhandlingsrunden som startet for to år siden, ble Norge og EU-kommisjonen onsdag enige om en ny avtale etter EØS-avtalens artikkel 19 om handel med landbruksvarer.

– Vi har gitt EU kvoteøkninger der vi allerede har eksisterende import. Samtidig åpner den nye avtalen for noe mer import av matspesialiteter, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

Etter EØS-avtalens artikkel 19 skal Norge og EU hvert annet år gå gjennom vilkårene for handel med basis landbruksvarer med sikte på økning av handelen. Den nye avtalen trer formelt i kraft når den er godkjent av begge parter. Ved forrige korsvei tok dette nesten to år for EUs del.

Ribbemangel

I tillegg til økte importkvoter for ost, storfekjøtt og andre kjøttprodukter får EU en ny kvote for eksport av ribbe til Norge på 300 tonn. Kvoten er tidsbegrenset til desember og skal bidra til å stille ribbemangelen i norske butikker før jul.

Avtalen fører kun i liten grad til at importen øker, ifølge Dale. Han viser til at EU i hovedsak har konsesjoner for varer der det allerede er import til ordinær toll eller der det eksisterer et langsiktig importbehov.

Les også

EU godkjenner kinesisk oppkjøp av sveitsisk landbruksgigant

– Avtalen har dessuten et smalere produktomfang enn den forrige artikkel 19-avtalen som ble ferdigforhandlet under den forrige regjeringen, anfører han.

Mindre økning

Som følge av avtalen økes den tollfrie importkvoten for ost til 8.400 tonn. Men importen av ost fra EU var i fjor på over 11.300 tonn, hvilket innebærer at mye kom til Norge utenfor kvoten og til ordinær toll.

Den rødgrønne regjeringen økte i sin tid importkvoten for ost med 2.700 tonn og for kjøttprodukter med 3.100 tonn – altså mer enn hva Dale legger opp til nå.

Den nye avtalen gir heller ikke konsesjoner til EU for saue- og lammekjøtt, av hensyn til det som beskrives som «en krevende markedssituasjon» i Norge.

Ellers økes kvoten for blomstrende potteplanter med 12 millioner kroner til 20 millioner samt at EU er gitt en økning i importkvoten på mais til fôrindustrien.

Les også

NHO ber regjeringen jobbe for direkteruter til Kina

For noen landbruksvarer uten beskyttelsesbehov er det innført gjensidig nulltoll, opplyser Landbruksdepartementet.

– Krevende

Avtalen skal nå oversettes til alle EUs språk og legges fram for EUs ministerråd. På norsk side skal Stortinget si sitt.

Forhandlingene er politisk sprengstoff på begge sider av bordet. Mens EU kjemper hardt for å få revet ned de norske handelsbarrierene, frykter norske bønder at de skal bli utkonkurrert hvis de tollfrie kvotene øker og tollsatsene går ned.

Landbruksministeren medga overfor NTB i mars at det sto om vanskelige spørsmål i lange og tidkrevende forhandlinger.

– Grunnen til at dette er forhandlinger vi bruker mye tid på, er at vi fra norsk side har et ønske om å ivareta norske interesser best mulig. Det gjør at alle slike forhandlinger er krevende, sa han.

Les også

Ostestrid på høyt plan

Les også

Senterpartiet tror på EU-avtale før sommer og valg

Les også

Ola Borten Moe tror EØS-avtalen ryker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. EU
 2. Norge
 3. Landbruk

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Solberg slipper inn Johnsons høner. Dette betyr avtalen for norske forbrukere, bønder og fiskere.

 2. Norge og Storbritannia enige om kriseavtale for handel

 3. Regjeringen: Inngår historisk frihandelsavtale med Storbritannia

 4. Bondelaget frykter konkurser grunnet EU-import

 5. Fortsatt ingen enighet om frihandelsavtale – midlertidig avtale på plass