FT: - Tsipras er villig til å godta låneavtale

I et brev fra Hellas' statsminister Alexis Tsipras til EU-troikaen kommer det frem at han er villig til å godta en låneavtale.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras kommer med et nytt frieri til EU-troikaen.

Geert Vanden Wijngaert
  • Sophie Lorch-Falch
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Tsipras er innstil på å inngå en forlenget låneavtale med kreditorene, og dermed droppe folkeavstemningen førstkommende søndag, ifølge Financial Times.

Les også

– Ser ut som om de har fått panikk

Brevet som er lekket ut onsdag er datert 30. juni, og adressert EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken.

Det referer direkte til låneavtalen som ble publisert av EU-kommisjonen søndag. Altså det siste tilbudet fra EU-kreditorene.

Avisen skriver at Tsipras vil akseptere låneavtalen som lå på bordet i helgen med en håndfull «minimale» endringer. Natt til lørdag forlot Tsipras og forhandlingsteamet Brussel for å kunngjøre folkeavstemning, og Hellas innførte kapitalkontroll og stengte banker mandag.

Det siste tilbudet fra EU-troikaen ligger i praksis ikke på forhandlingsbordet i Brussel lenger, fordi gjeldende låneprogram inntil midnatt tirsdag, utløp som kjent idet klokken slo tolv. Likevel kan dette brevet være et grunnlag for en tredje «bailout»-pakke til Hellas, skriver FT.

Dette er de «minimale endringene»

Tsipras skriver at han godtar budsjettiltakene hvis EU-troikaen reviderer avtalen i tråd med dette greske forslagets tilføyelser og presiseringer.

Dette er hovedpunktene i brevet fra Tsipras, som du kan lese i helhet på engelsk her.

** Tilbudet i det greske forslaget er en toårig redningsavtale med eurosonens redningsfond ESM og rådet for finansiell stabilitet EFSF for å redde Hellas' banker.

** Avtalen har en verdi av om lag 30 milliarder euro, som vil gå parallelt med forslagene om restrukturering av den greske gjelden.

Gjeldssaneringen er et spesielt betent tema i Eurogruppen, som består av eurosonen 19 finansministre. De skal holde en konferanse klokken 17.30.

** Tilføye låneprogrammet en momsrabatt på 30 prosent for de greske øyene.

** Hellas og EU-troikaen er uenige om kuttene i pensjonene. I forslaget ber Hellas om noe mildere reformer.

** Det er også presiseringer som omhandler arbeidsmarkedet, strukturelle budsjettiltak og tiltak for næringslivet, som det skal være mindre motstand mot.

- Kan føre til avtale i dag

Les også

Tiden er ute - nå har Hellas misligholdt

– Utspillet kan tyde på at Tsipras har skjønt at han kan komme til å tape folkeavstemningen søndag, sier Andreassen.

En ny meningsmåling tirsdag viste at ja-siden er på fremgang.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank understreker at situasjonen virker veldig lite stabil og at det er svært vanskelig å tolke de mange utspillene som kommer.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Frode Hansen

Han sier det godt kan skje at utspillet fra den greske regjeringen kan føre til at det blir en avtale allerede i dag. Men han understreker at eurolandene neppe har lyst til å gå med på en formell gjeldssanering nå.

- Reellt sett har de gjort det allerede gjennom veldig lave renter og en gunstig nebetalingsprofil, sier han til E24.

- Hellas har aldri brukt så lite penger på renter som nå. Det er ikke gjelden som er problemet nå. Den kan man gjøre noe med om noen år.

- Dersom grekerne sier ja til en avtale så innebærer det at de og bankene får finansiering, og da kan det ganske fort komme til å gå bedre for den greske økonomien og vi får lagt dette bak oss.

Under ser du skjermdumpen av brevet, som Financial Times Brussel-korrespondent Peter Spiegel har publisert på Twitter.

(Saken fortsetter under.)

- Ikke fundament for seriøse forhandlinger

Den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, er en av de mektigste medlemmene i Eurogruppen.

Han understreker at det ikke er noen gjeldende låneavtale mellom Hellas og kreditorene, og dette endrer ikke det faktum, ifølge Reuters.

Han sier også at EFSE-programmet er gått ut, og et nytt låneprogram fordrer nye betingelser.

- Det foreligger ikke et fundament for seriøse forhandlinger med Hellas på dette tidspunktet, sier han, og legger til at Hellas må gjøre det klart hva de ønsker.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Dette har skjedd siden fredag

** 26. juni: Forhandlingene om en forlengelse av låneprogrammet mellom
EU-troikaen, representert ved Eurogruppen, og Hellas brøt, og natt til lørdag kunngjorde Tsipras folkeavstemning 5. juli. Samtidig søker den greske regjeringen om betalingsutsettelse hos IMF. Fristen forfalt tirsdag.

** 27. juni: Eurogruppen uttaler at finansministrene er rystet over oppførselen til Hellas, og IMF innvilger ikke betalingsutsettelse.

** 28. juni: ESB forlenger krisestøtten til greske banker. Finansminister Yanis Varoufakis varsler kapitalkontroll.

** 29. juni: Greske banker åpner ikke, og Hellas har innført kapitalkontroll. Børsindeksene over hele verden faller kraftig, og Standard & Poor's nedgraderer Hellas kredittverdighet.

** 30. juni: Hellas gir EU-troikaen et nytt forslag til en tredje lånepakke.

** 1. juli: Betalingfristen til IMF utløp. For første gang på fem år står Hellas uten et låneprogram.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. – Kreditorene sier nei til utsettelse

  2. – Ser ut som om de har fått panikk

  3. Forhandlingene fortsetter neste uke

  4. Tsipras utlyser folkeavstemning om kriseavtale

  5. - Nå brenner det i Hellas