Gresk partileder: – Kreditorene får forslaget snart

Ifølge den britiske avisen har grekerne gått med på kraftige innstramminger for å komme kreditorene i møte.

NYTT FORSLAG: Hellas og den greske statsministeren Alexis Tspiras skal før midnatt torsdag levere et forslag til ny reformplan til europartnerne.

Alkis Konstantinidis
  • NTB
  • Sara Svanemyr
Publisert:

– Vi kommer til å levere et forslag til kreditorene snart, sier partileder Panos Kammenos i Uavhengige grekere, som regjerer sammen med Alexis Tsipras' Syriza.

Fristen for å overlevere reformforslagene er ved midnatt torsdag. Den greske statsministeren Alexis Tsipras må foreslå nye reformer som kan overbevise landets kreditorer om å gå med på en ny låneavtale.
Det ryktes om at det i det nye reformforslaget dreier seg om 13 milliarder euro i innstramminger, og en forespørsel om 50 milliarder i lån, melder The Guardian.

Den greske statsministeren har en enorm utfordring når han skal forme en avtale som både europartnerne og innbyggerne hjemme kan leve med. Eurolandene firer ikke på kravene om betydelige innstramminger, mens grekerne i en folkeavstemning har sagt nei til slike krav.

Reformer skal iverksettes allerede neste uke

Onsdag søkte Hellas eurosonens krisefond ESM om en treårig lånepakke av ukjent størrelse. Tsipras har tro på at en avtale kan komme på plass, og har lovet at reformer i skatte- og pensjonssystem skal starte allerede til uka. I søknaden skrev den greske regjeringen at de ønsket lån for å dekke låneforfallene i de tre årene de ser for seg at en ny avtale skal gjelde.
Hvor stort lånebeløp dette krever, ble ikke spesifisert i søknaden. Men i en tilsvarende søknad i forrige uke ble låneforfallene i 2015, 2016 og 2017 listet opp. De summerte seg opp til rundt 30 milliarder euro.
Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at grekerne vil trenge minst 50 milliarder euro.

Les også

– Vi har et grexit-scenario planlagt i detalj

Siste sjanse på søndag

Forslagene skal legge til rette for nye forhandlinger på EU-toppmøtet søndag, som regnes som siste sjanse til å overbevise de andre eurolandene. Alle EUs 28 medlemsland er invitert til møtet på søndag, etter at Hellas tidligere denne uken ikke hadde et nytt forslag til avtale med seg da eurosonens stats- og regjeringsledere var samlet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Hellas har overlevert nytt reformforslag

  2. Greske folkevalgte støtter reformforslag

  3. Ligger an til reform-ja i Hellas

  4. Ny test for Tsipras

  5. Tsipras skal ha ringt Hollande om natten for hjelp