Professor tror det er tre brexit-løsninger

Hvem som tar over som Storbritannias statsminister, kommer an på hvilken brexit-løsning det ender med, mener BI-professor.

Foto: Jonathan Brady Pa Photos
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Samme hva som skjer, så går nok Theresa May av ganske snart. Det er det formelle tidspunktet som er uklart, sier BI-professor Nick Sitter.

Onsdag fortalte den britiske statsministeren at hun vil gå av dersom hennes brexitavtale går igjennom.

Sitter sier at han tror det nå er tre ting som kan skje:

 1. Theresa Mays avtale blir vedtatt, og da har hun fortalt at hun vil gå av, og hun vil trolig la noen som er en større EU-motstander ta over.
 2. Det kan bli en hard brexit, noe som vil bety at Mays prosjekt er mislykket. Derfor tror Sitter hun vil gå av, og at noen av dem som har kjempet for en hard brexit trolig vil ta over.
 3. Mays avtale blir vedtatt, men med en presisert intensjon om å forhandle en tollunion og/eller tilgang til det indre markedet i EU, i tillegg til en folkeavstemning om denne avtalen.
  – Da blir May bedt om å gjøre noe hun har vært klar på at hun aldri vil gjøre, og da vil hun nok også gå, og en som er tilhenger av en mykere brexit vil ta over, sier Sitter.

Les også: (+) Her er de seks største sakene som holder EU-toppene våkne om natten utenom brexit

Faren for hard brexit

Underhuset tok denne uken mer kontroll over brexitprosessen og ga seg selv retten til å stemme over andre alternativer enn statsminister Theresa Mays avtale. Ingen av alternativene fikk flertall, og Catherine Barnard, som er professor i EU-rett ved Universitetet i Cambridge, sier til nyhetsbyrået TT at hun tror det nå er større fare for en brexit uten avtale.

– Det virker som om faren for at det går mot brexit uten noen avtale, øker, selv om det er det eneste parlamentarikerne er enige om at de ikke ønsker seg, sier professor Barnard til nyhetsbyrået.

Sitter mener at det likevel var noe som ble klarere etter avstemmingen.

– Det ble avklart at det er stor oppslutning om en tollunion og en ny folkeavstemning, og en forholdsvis stor oppslutning om å ha en tilknytning til det indre markedet. Det ble ikke flertall denne gangen, men på mandag skal det stemmes på nytt, med færre alternativer, og da kan det endres, sier Sitter og legger til at det ikke var veldig langt unna et flertall for noen av alternativene.

Årsakene til at det kan bli tydeligere er også at det kun var litt over 500 av 650 som stemte onsdag.

Les også

Skal stemme over Mays avtale for tredje gang

Utsatt

Det ble også vedtatt, som ventet, at en hard brexit eventuelt ikke vil skje før 12. april,

men May sliter fremdeles med å få flertall for sin avtale. Unionistene i DUP, som er Mays støtteparti i Underhuset, vil ikke være med på hennes løsingen. Partiet er i utgangspunktet imot enhver løsning som rokker ved Nord-Irlands plass.

Barnard påpeker imidlertid at DUP ikke sa de vil stemme mot det seneste forslaget.

Cambridge-professoren sier det uansett er klart at onsdagens runder i Westminster ikke har gjort representantene mer ydmyke.

– Tvert imot. Jeg så ingen ydmykhet, men aggressivitet og mye støy, sier hun til TT.

Sitter tror også at sjansen for at en som er større EU-motstander tar over statsministerposten om Mays avtale går igjennom, gjør at flere går mot den.

– Mange har nok tenkt at avtalen ikke er så ille, den gir 20 måneder på å forhandle videre. Men de vil ikke at May skal lede disse forhandlingene, etter hun har vist at hun ikke har fått på plass en skikkelig sluttavtale med EU på to år. Å gå av kjøper kanskje støtte fra dem som er tilhenger av hard brexit, men hun mister dem i sentrum, som vil ha en mykere exit, sier Sitter.

Les også

May går av dersom brexit-avtalen hennes vedtas

Les også

Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Theresa May

Flere artikler

 1. BI-professor blir overrasket om Theresa May fremdeles er statsminister neste uke

 2. Theresa May kan varsle avgang i morgen: – Tror det går mot hard brexit

 3. - Enhver utsettelse hjelper. Det er langt bedre enn en krasj-brexit

 4. Theresa May åpner for ny folkeavstemning

 5. May går av dersom brexit-avtalen hennes vedtas