IMF: Verdensøkonomien vil bli mindre avhengig av USA og Storbritannia

IMF høyner sine vekstprognoser for både Japan, eurosonen og Kina, men senker sine forventninger om den amerikanske og britiske økonomiens vekst. Dermed tror de driverne for global vekst er i ferd med å endre seg.

GLOBAL VEKST: Sjeføkonom Maurice Obstfeld i IMF besvarte mandag pressens spørsmål under IMFs pressekonferanse i Kuala Lumpur mandag morgen. Veksten vil avta i USA og Storbritannia, men verdensøkonomien vil påvirkes av en sterkere vekst i Kina, Japan og i eurosonen, sa IMF.

Foto: Manan Vatsyayana AFP
Publisert:

Den globale veksten fortsetter å holde stø kurs.

Det viser den ferske rapporten World Economic Outlook fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som ble presentert på en pressekonferanse i Kuala Lumpur mandag.

Den globale økonomien vil vokse 3,5 prosent i år, og pengefondet holder dermed utsiktene uendret siden den siste rapporten de la fram i april.

Driverne for en voksende verdensøkonomi har imidlertid endret seg. Verden vil bli mindre avhengig av den amerikanske og britiske veksten, og IMF ser heller en sterkere vekst i Kina, Japan, Canada og i eurosonen, skriver Bloomberg.

Mindre vekst i USA og Storbritannia

IMF la i juni fram sin årlige vurdering av den amerikanske økonomien. Da senket de prognosene, hovedsakelig som følge av antagelsen om at finanspolitikken vil bli mindre ekspansiv fremover enn tidligere antatt. Forventningene ble også senket i tråd med den amerikanske presidenten Donald Trumps planer om å kutte skatt og øke utgiftene til infrastruktur.

IMF har nå senket prognosene for den amerikanske veksten både for 2017 og neste år.

Forventningen er en fremgang i USAs bruttonasjonalprodukt på 2,1 prosent for i år, som er en nedjustering fra tidligere prognoser på 2,3 prosent. Forventet utsikt for 2018 er nedjustert fra 2,5 prosent til 2,1 prosent.

Les også

Fersk IMF-rapport: Det lysner for veksten i verden

IMF har også nedjustert sine vekstprognoser for den britiske økonomien, fra tidligere 2 prosent til 1,7 prosent.

Justeringen av utsiktene for den britiske økonomien begrunnes med «en lavere forventet aktivitet i første kvartal», som også har sammenheng med britenes brexit-forhandlinger, skriver Bloomberg.

Høyner prognosene for Kina, Japan og eurosonen

Forventningene for eurosonens økonomiske vekst er satt opp med 0,2 prosent til 1,9 prosent for 2017. Til neste år vil også eurosonen ha en kraftigere økonomisk vekst enn britene, kommer det fram av rapporten.

Eurosonen som helhet vil vokse med 1,9 prosent i år, opp 0,2 prosent fra prognosene i april.
Sterkeste vekst vil være i Spania, peker rapporten på.

Les også

IMF mener spansk økonomi er på riktig vei

Veksten er også revidert for Japan, hvor en oppgang i aktivitet inn mot slutten av 2016, og en fortsatt vekst i 2017 vil gi økonomien god fart.
Prognosene er en japansk vekst på 1,3 prosent i 2017, opp 0,1 prosent fra april.

IMFs prognose for vekst for Kina er på 6,7 prosent for 2017, opp 0,1 prosent fra rapporten som ble lagt fram i april. For 2018 ser fondet en kinesisk vekst på 6,4 prosent, noe som er en økning på 0,2 prosent.

IMF antar også en årlig kinesisk vekst på i gjennomsnitt 6,4 prosent i Kina fra og med neste år fram til 2020.

Les også

IMF godkjente nytt milliardlån for Hellas

Les også

Moody's nedjusterer kredittvurdering av Kina

Les også

Laveste USA-vekst på tre år

Her kan du lese mer om