Canada ber Trump ligge unna Huawei-saken

Donald Trumps uttalelse om at han kan komme til å gripe inn i saken mot Huawei-direktør Meng Wanzhou, får kanadiske myndigheter til å steile.

KRITISK MOT TRUMP: Canadas utenriksminister Chrystia Freeland møtte pressen onsdag.

Foto: Chris Wattie Reuters
Publisert:

Den kanadiske utenriksministeren, Chrystia Freeland, ga onsdag kveld USA klar beskjed om at de ikke må politisere utleveringssaker, etter at president Donald Trump åpnet for at han kunne gripe inn i saken mot Huawei-direktør Meng Wanzhou.

– Våre utleveringspartnere burde ikke forsøke å politisere utleveringsprosessen eller bruke den til andre formål enn jakten på rettferdighet og å håndheve loven, sa hun da hun ble bedt om å kommentere Trumps uttalelse, ifølge Reuters.

Donald Trump sa tirsdag kveld at han ikke utelukket å gripe inn i politisaken mot Meng Wanzhou, der hun er mistenkt for å ha forledet internasjonale banker om et underselskaps rolle i Iran.

Les også: (+) Kort forklart: Hvordan arrestasjonen av Huawei-toppen forverrer forholdet mellom Kina og USA

Presidenten kritiseres også fra andre hold.

– Dette er en juridisk sak, og én som ser ut til å være riktig håndtert. Men dine kommentarer kan bare bidra til å redusere en viktig utleveringsavtale, sier Bruce Heyman, USAs tidligere ambassadør til Canada.

Les også

Huawei-direktør løslatt mot kausjon

Pågrepne kanadiere

Forholdet mellom Kina og Canada er på frysepunktet etter at Huawei-direktøren ble pågrepet i Toronto. Kinesiske statsmedier kommer torsdag med åpenbare oppfordringer til Canada om å slippe Meng Wanzhou fra landet.

I Kina har to kanadiere blitt pågrepet de siste dager. Én er den canadiske forretningsmannen Michael Spavor, som er mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet».

Spavor er den andre canadieren som blir arrestert i Kina etter Canadas pågripelse av Huaweis finansdirektør 1. desember.

Ifølge kinesiske medier er Spavor mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet», melder nyhetsbyrået AFP.

KAUSJON: Huawei-direktør Meng Wanzhou er løslatt mot kausjon, men hun har måttet levere fra seg passet sitt, hun får ikke lov til å oppholde seg utendørs på visse tidspunkter og hun skal GPS-spores og overvåkes døgnet rundt.

Foto: Darryl Dyck AP

Spavor er en forretningsmann med base i Kina, og han tilrettelegger for turer til Nord-Korea. Han skal ha møtt Kim Jong-un og arrangert turer til landet for basketstjernen og Nord-Korea-vennen Dennis Rodman.

Arrestasjonen av Spavor skjer få dager etter at den canadiske diplomaten Michael Kovrig ble arrestert i Kina mandag.

Løslatt mot kausjon

Meng ble natt til onsdag løslatt mot kausjon.

Hun ble pågrepet 1. desember i Canada på bakgrunn av en arrestordre fra USA. Pågripelsen har tilspisset situasjonen mellom Kina og USA.

For løslatelsen må Meng betale 10 millioner canadiske dollar, som tilsvarer 63 millioner kroner. Deler av kausjonssummen, 7 millioner dollar, var i kontanter.

Les også

Kina kaller USAs ambassadør inn på teppet etter Huawei-pågripelse

Les også

– Slik stjeler Kina «kronjuvelene» av amerikansk teknologi

Les også

Kina ber USA forklare seg om Huawei-spionasje

Her kan du lese mer om