Aktiviteten i eurosonen faller for femte måned på rad

PMI-tallene for eurosonen fortsetter å gi uttrykk for lavere økonomisk aktivitet, men innkjøpssjefsindeksen kom inn høyere enn ventet.

En arbeider på fabrikken til dekkprodusenten Michelin i Saint-Doulchard sentralt i Frankrike i slutten av oktober i år.
Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen (PMI) for eurosonen kom inn på 47,8 poeng i november. Det viser foreløpige tall fra S&P Global, som utarbeider indeksen og undersøkelsen bak.

Dermed holder indeksen seg under det avgjørende 50-nivået. Verdier over 50 tyder på økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Dette er femte måned på rad med nedgang for den økonomiske aktiviteten i eurosonen.

Samtidig kom PMI-en inn på et høyere nivå enn i oktober, da den var på 47,3 poeng. På forhånd hadde analytikerne ventet at den skulle falle videre til 47 poeng.

Les på E24+

Opptur for tankskip: – Hold på hatten

Innkjøpssjefsindeksen for industrien i eurosonen lå 47,3 poeng i november, opp fra 46,4 i oktober. Det var også bedre enn analytikerne hadde ventet.

For tjenestesektoren kom innkjøpssjefsindeksen inn på 48,6 poeng i november. Det er det samme som i oktober, og bedre enn ventet på forhånd.

– Resesjon ser ut til å være sannsynlig

Fallet i aktiviteten i november bidrar til å øke sjansen for at eurosonen går inn i en resesjon, skriver Chris Williamson, S&P Global Market Intelligences sjeføkonom for næringsliv i en pressemelding.

Resesjon er økonomisk tilbakegang som varer over noe tid. Den tekniske definisjonen har ofte vært nedgang i brutto nasjonalprodukt (BNP) i to kvartaler på rad.

– Så langt er dataene for fjerde kvartal med at BNP går tilbake med en kvartalsvis rate på rett over 0,2 prosent, sier Williamson.

På den positive siden trekke Williamson frem at forsyningsutfordringene, som har skap problemer i kjølvannet av coronapandemien, viser tegn til å lette.

Sjeføkonomen mener også at det er tegn til prispresset viser tegn til å roe seg, særlig innenfor industrien, og at dette kan reduserer behovet for ytterligere kraftige renteinnstramminger fra den europeiske sentralbanken.

– Imidlertid er det klart at industrien fortsatt står i en bekymringsfullt alvorlig nedgang, og at tjenestesektoren også fortsatt er under intenst presse, begge i stopr grad som et resultat av levekostandskrisen og de nylige innstrammingene i de finansielle forholdene, sier Williamson.

– En resesjon ser derfor ut til å være sannsynlig, selv om de siste dataene gir håp om at omfanget av nedturen kanskje ikke blir så alvorlig som tidligere fryktet, avslutter sjeføkonomen.

Videre ned i Frankrike

Det kommer PMI-tall for en rekke land i løpet av onsdag. I tillegg til PMI for eurosonen som helhet, har det også kommet tall for Tyskland og Frankrike.

I Europas største økonomi, Tyskland, kom den sammenstilte PMI-indeksen inn på 46,6 poeng i november, og peker dermed igjen mot nedgang. Det er likevel opp fra 45,1 poeng i september måned, og bedre enn analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge Bloomberg.

For Frankrikes del kom den samlede PMI-indeksen inn på 48,8 poeng. Den bikket dermed under 50-grensen som skiller økt aktivitet fra nedgang, etter å ha ligget rett over grensen forrige måned. Indeksen kom også inn lavere enn analytikerne hadde ventet.

Utenfor eurosonen har det kommet PMI-tall i Storbritannia. Den samlede innkjøpssjefsindeksen holdt seg også her under 50-grensen, på 48,3 poeng. Det er likevel marginalt høyere enn måneden før.

Utpå ettermiddagen onsdag kommer det også PMI for USA.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets sa i helgen at det er viktig å følge med på PMI-tallene fordi de former sentralbankenes syn på hva de burde gjøre fremover. Han mener man blant annet ser tegn til at innstrammingene i pengepolitikken har effekter.

– Jeg tror i og for seg at inflasjonen vil gå ned raskere enn mange tror og at vi får bekreftelse på det fra PMIene som spør om prisutviklingen og leveransetider, sa Andreassen til E24 i helgen.

Rentehevinger

Den europeiske sentralbanken (ESB) begynte å sette opp renten i sommer, og har fortsatt å sette opp renten gjennom høsten. I slutten av oktober satt ESB opp renten med 0,75 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Kampen mot den skyhøye prisveksten i eurosonen ligger bak rentehevingene. Inflasjonen klatret videre til 10,6 prosent i oktober, etter å ha kommet inn på 9,9 prosent i september.

Sentralbanken har også varslet at renten skal videre opp. ESBs sjeføkonom Philip Lane uttalte tidligere denne uken at den varslede rentehevingen i desember trolig ikke blir den siste, men gå inn på nøyaktig hvor stor økning han mener er nødvendig på det kommende møtet.

Østerrikes sentralbanksjef Robert Holzmann sier på sin side at det bør komme en ny heving på 0,75 prosentpoeng i desember. Blant sentralbanktoppene regnes Holzmann som en av dem som i størst grad foretrekker kraftige rentehevinger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om