Bekreftet: Storbritannias finansminister får sparken

Storbritannias finansminister trekker seg, bekrefter Kwarteng selv på Twitter.

Kwasi Kwarteng var finansminister i 38 dager.
Publisert:

Det har vært stor uro i finansmarkedene etter at Truss og Kwarteng la fram sitt kontroversielle budsjettforslag.

I forkant av Storbritannias statsminister Liz Truss sin varslede pressekonferanse, bekrefter finansministeren på Twitter at han vil gå av.

Pressekonferansen skal ifølge Reuters finne sted klokken 15.

Fredag ettermiddag landet Kwarteng i London etter å ha hastet hjem fra Washington.

I washingtong deltok Kwarteng på samtaler med det internasjonale pengefondet, men avbrøt møtene tidligere enn planlagt for å hanskes med den pressede situasjonen knyttet til Liz’ sitt minibudsjett.

Hard medfart

Kritikken har haglet mot Kwarteng og Truss etter framleggelsen av budsjettforslaget, et såkalt «minibudsjett». Det inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som Storbritannia står midt en økonomisk krise med stigende renter og kraftig inflasjon.

Etter framleggelsen har det vært kaotiske tilstander i det britiske finansmarkedet. Budsjettet har også møtt sterk motstand i Truss' egne partirekker.

– Forventningene stiger i London og finansmarkedene om at finansministeren umiddelbart vil gjøre en u-sving om de ufinansierte skattekuttene på 43 milliarder pund i budsjettet som ble presentert forrige måned, skriver Financial Times fredag.

Innrømmer turbulens

En kilde i finansministerens krets innrømmer overfor avisen at det er turbulent i finansmarkedene. Vedkommende sier Kwartengs hjemreise var nødvendig for å «selge» regjeringens finansieringsplan for skattekuttene til parlamentarikere og publikum innen kunngjøringen 31. oktober.

Torsdag avviste Kwarteng at regjeringen ville endre kurs, men i et senere intervju med The Daily Telegraph svarte han «la oss se» på spørsmål om han er villig til å droppe kuttet i selskapsskatten.

Mandag advarte kredittvurderingsselskapet Fitch om at Storbritannias økonomi kan være på vei inn i en dyp resesjon.

U-sving

Regjeringen har allerede trukket et kontroversielt forslag om kutt i toppskatten, noe som er blitt omtalt som «en ydmykende U-sving»

Truss har fått en mildt sagt humpete start på sin knapt halvannen måned lange statsministergjerning og har allerede rukket å bli mindre populær enn både forgjengeren Boris Johnson og tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn.

I begynnelsen av oktober holdt Truss sin første tale på et tory-landsmøte. Her forsvarte hun regjeringens politikk og kom ikke med noen signaler om flere endringer.

Publisert:

Her kan du lese mer om