Laveste arbeidsledighet i Storbritannia siden 1974

Samtidig stiger antall briter som står på utsiden av arbeidsmarkedet til det høyeste noensinne.

Publisert:

Arbeidsledigheten i Storbritannia ligger nå på 3,5 prosent, ned fra 3,6 prosent i august, viser ferske tall fra landets myndigheter.

På forhånd hadde analytikerne ventet en ledighetsrate på 3,6 prosent, ifølge Trading Economics.

Ikke siden 1974 har så få briter sett etter arbeid.

De ferske tallene viser et stadig stramt arbeidsmarked og er til bekymring, skriver Bloomberg.

En så lav arbeidsledighetsrate viser at det er vanskelig for selskaper å finne de ansatte de trenger, noe som presser lønninger og inflasjonen oppover.

Gjennomsnittlig inntektsvekst eksklusive bonuser akselererte til 5,4 prosent, viser tall fra landets statistikkbyrå. Det er likevel under halvparten av inflasjonsraten, noe som betyr en kraftig skvis i levestandarden for millioner av husholdninger, skriver Bloomberg.

Storbritannia har opplevd en av de høyeste inflasjonstaktene i Europa. Årsaken til dette er de uvanlig høye bensinprisene.

I august var prisveksten i Storbritannia på 9,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det var en liten nedgang fra juli, da prisveksten var på 10,1 prosent.

Gjennom pandemien mistet Storbritannia flere hundre tusen arbeidere, og det er få tegn som tyder på at disse er på vei tilbake til arbeidsmarkedet, ifølge Bloomberg.

Antall personer som står utenfor arbeidsmarkedet, folk uten arbeid og ikke på jakt etter jobb, økte med den høyeste hastigheten siden statistikkbyrået startet målingene i 1971. Omtrent 252.000 personer ble inaktive i løpet av de tre siste månedene. Økningen er drevet av langtidssykdom blant eldre arbeidstagere og unge som blir studenter.

Den britiske sentralbanken har hevet styringsrenten syv ganger siden september i fjor for å bekjempe inflasjonen.

Publisert:
Gå til e24.no