I år blir det vanskeligere å skjule penger i skatteparadis

Nytt regelverk kunne hindret Panama-skandaler dersom det hadde blitt tatt i bruk tidligere, mener statssekretær i Finansdepartementet.

VOLDSOMME REAKSJONER: På Island har en rekke folk tatt til gatene i protest mot Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons involvering i Panama-lekkasjen.

Vilhelm Stokstad/tt NTB scanpix
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

«Panama-papers»-lekkasjen, som impliserer både fremstående politikere og store banker, har rystet en hel verden de siste dagene.

Norge er nå i ferd med å ta i bruk et nytt regelverk som vil gjøre det vanskeligere å gjemme unna penger i skatteparadis.

Høringsfristen for den såkalte land-for-land-rapporteringen gikk ut i slutten av januar. Nå tar regjeringen sikte på å presentere en stortingsproposisjon i mai, opplyser statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet.

Les også

Avviser nyvalg på Island

– Nå vurderer vi innspillene fra høringsrunden og ser om det er noe vi bør ta høyde for, sier Næsje til E24.

Regelverket vil gjelde fra og med i år, med første innrapportering i 2017. Da skal store internasjonale selskaper rapportere inntekt, skatt og eiendeler uavhengig av landegrensene.

– Da kan skattemyndighetene bedre vurdere hvordan inntekter og kostnader er ført i forskjellige land og om inntekt er flyttet mellom landene. Skattemyndighetene får bedre analysegrunnlag for å vurdere om det er blitt for mye fakturert, og om det er flyttet over mye penger til et annet land med lavere skatt, sier Næsje.

Lettere å kontrollere

Dette vil gjøre det lettere for Skatteetaten å drive kontrollvirksomhet, fordi de får et bedre analytisk verktøy som kan se flere land i sammenheng innen samme konsern. Statssekretær Næsje forteller at verktøyet vil gi gjøre det lettere å følge pengeflyten i selskapene.

– Det har du ikke samme mulighet til i dag, sier han.

VANSKELIGERE Å SKJULE: Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet forteller at det vil bli vanskeligere å skjule unna overskudd i skatteparadis når det nye land-for-land regelverket trer i kraft.

Finansdepartementet
Les også

Jensen om Panama-avsløringene: – Må skille mellom to debatter

Nettopp derfor har også flere ideelle organisasjoner, som Tax Justice Network, trukket frem land-for-land rapportering som et svært viktig verktøy i kampen mot skatteflukt og illegitim bruk av skatteparadiser.

Næsje mener også at verktøyet vil bli viktig i dette arbeidet.

– Hele økonomien er blitt veldig internasjonal. Så det er viktig å se hvor ting skal beskattes. Mange land har samarbeidet for å få gode regler. Det er viktig at flere land innfører like regler, slik at man kan utveksle informasjon, og det er også i ferd med å skje.

Kunne hindret Panama-skandaler

– Når dette regelverket implementeres blir det vanskeligere å gjemme unna penger for store selskaper?

– Ja, det blir vanskeligere å flytte overskudd bort fra land. Det blir mye lettere å sjekke at man beskatter riktig.

– Tror du man kunne forebygget enkelte av de skandalene som har blitt avdekket gjennom Panama papers, dersom dette regelverket hadde blitt tatt i bruk i stor skala tidligere?

Ja, for det sikrer bedre tilgang på informasjon. Problemet tidligere var at du ikke fikk informasjon fra andre regimer. Nå skal denne utveksles med gjensidig med taushetsplikt. Det gjør den typen virksomhet vi har sett i disse avsløringene, mye vanskeligere, sier Næsje og tilføyer:

Les også

Kommentar: Slik håndteres trolig Panama Papers-krisen bak kulissene

– Det er ikke galt å ha virksomheter over grensene. Men transaksjonene som gjennomføres skal være reelle.

Statssekretæren opplyser at regelverket vil gjelde konsern med enheter i utlandet som har en samlet inntekt på 6,5 milliarder kroner eller mer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. Økonomisk kriminalitet
 3. Politikk
 4. Skatter og avgifter
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Nordea hjelper norske kunder til skatteparadis

 2. I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut.

 3. – Regelverket er for svakt

 4. Bjerke: Visste ingenting før media tok kontakt

 5. Panama vil bort fra skatteparadisliste