Macron svarer Trump: – Sinneutbrudd kan ikke få regjere

Frankrikes Emmanuel Macron er lite fornøyd med Trumps helomvending. – La oss være seriøse og verdige vårt folk, sier han i en uttalelse. 

ANSPENT: G7-møtet skal ha gått bra, det var først etter det var avsluttet at problemene startet.
  • Hans M. Jordheim
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Flere av de andre G7-landene slår nå tilbake mot Donald Trumps beskjed etter toppmøtet i Canada.

Den amerikanske presidenten skrev på Twitter at USA ikke likevel stiller seg bak den felles slutterklæringen, at Canadas statsminister Justin Trudeau er «uærlig og svak» og at han uttrykte to forskjellige ting på møtet og på pressekonferansen i ettertid.

Ifølge Canadas offentlige kontorer sa Trudeau ingenting på pressekonferansen som han ikke allerede hadde sagt til Trump.

Frankrike og president Macron går enda lengre i sitt svar. I en kommentar til nyhetsbyrået AFP skriver det franske presidentpalasset at de holder fast på uttalelsene og forpliktelsene som ble fremforhandlet under det to dager lange møtet.

– Internasjonalt samarbeid kan ikke styres av raseriutbrudd og kommentarer i forbifarten, heter det.

– Vi bruker to dager på å utarbeide en felles uttalelse og forpliktelser. Vi holder oss til dem og den som går tilbake på dem viser inkonsistens.

– La oss være seriøse og verdige vårt folk. Vi inngår forpliktelser og holder oss til dem, uttalte Macron og la til at Frankrike og Europa vil opprettholde deres støtte til slutterklæringen.

Les også

Trump trekker USAs støtte til G7s slutterklæring

Helomvending

De første Twitter-meldingene fra Trump etter at han hadde forlatt G7-møtet i Canada for å forberede seg til tirsdagens møte med Kim Jong-un i Singapore tydet på at det hadde vært en vellykket affære. Men så reagerte den amerikanske presidenten på sin kanadiske kollega.

– Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skrev Trump på Twitter etter å ha forlatt møtet lørdag.

En ny melding fulgte raskt:

– Basert på Justins usanne uttalelser under sin pressekonferanse, og det faktum at Canadas massive straffetoll ilegges amerikanske bønder, arbeidere og selskaper, har jeg instruert våre representanter om å ikke støtte slutterklæringen [...].

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Emmanuel Macron
  3. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. «Den lille gløden er borte»

  2. Trump tror på felles slutterklæring under G7

  3. USA og EU skal innlede ny handelsdialog

  4. Trump åpner for toppmøte med Irans president

  5. Frykter handelskrigen vil eskalere