Jobb-comeback i USA: 250.000 nye jobber ble skapt

Etter en svak utvikling i september viste det amerikanske jobbmarkedet muskler i oktober. Det ble forrige måned skapt langt flere jobber enn ventet, mens arbeidsledigheten holdt seg stabil.

Illustrasjonsbilde fra en jobbmesse på et kjøpesenter i Sweetwater, Florida tidligere i år.

Foto: Alan Diaz AP
Publisert:,

Det ble skapt 250.000 nye jobber i USA i oktober utenfor landbruket. Det viser de ferske sysselsettingstallene fra amerikanske myndigheter som ble sluppet fredag ettermiddag.

Arbeidsledigheten endte uendret på 3,7 prosent til 6,1 millioner. Det siste året har tallet falt med 0,4 prosentpoeng, eller 449.000 mennesker.

Årsaken til at ledigheten ikke faller selv om det skapes flere jobber, er at flere kommer inn i arbeidsstyrken. I oktober økte arbeidsstyrken med 711.000 og yrkesdeltagelsen økte med 0,2 prosentpoeng til 62,9 prosent, målt som andelen av personer over 16 år som er i jobb.

Yrkesdeltagelsen har imidlertid endret seg lite det siste året.

DNB Markets hadde i forkant ventet en oppgang på 215.000, mens konsensusestimatet lå på 200.000, ifølge meglerhuset. Ledighetsraten var ventet å ende uendret på 3,7 prosent.

Oktober-tallet kommer etter en skuffende jobbrapport i september, da antallet nye jobber endte på 134.000, noe som var langt lavere enn de 185.000 som var forventet. I august ble det skapt 201.000 nye jobber, som var noe bedre enn ventet.

– Ingen orkaneffekt

Det er Bureau of Labor Statistics som offentliggjør sysselsettingstallene, som er basert på to separate undersøkelser gjennomført blant arbeidsgivere og husholdninger.

– Sysselsettingen økte i helse, industriproduksjon, byggenæringen, transport og lagervirksomhet, skriver fungerende instituttleder William J. Wiatrowski, i en uttalelse om oktober-tallene.

Orkanen Michael slo innover vestkysten og Panhandle-regionen i Florida i oktober når sysselsettingsundersøkelsene ble gjennomført, men ifølge Wiatrowski ble datainnhentingen påvirket i nevneverdig grad.

Sysselsettingsrapporten viser en lønnsvekst i oktober på fem cent (0,05 dollar) per time til 27,30 dollar i snitt.

Dermed ender lønnsveksten over de siste 12 månedene på 3,1 prosent. Det er over konsumprisindeksen for urbane forbrukere (CPI-U) som endte på 2,3 prosent i samme periode, og dermed har de fleste amerikanere opplevd en reallønnsvekst det siste året.

Les også

Sentralbanklegenden har mistet respekten for Fed: – Et helvetes rot

Les også

Norge går til sak mot Trumps metalltoll

Les også

Nav: 600 færre helt ledige i oktober

Her kan du lese mer om