Desperat oljekrise i Venezuela - nå selger de gullet

Venezuela er desperate etter penger, og nå graver landet i de oppsparte gullreservene.

MATKØ: Befolkningen i det fattige nabolaget Lidice i hovedstaden Caracas står i kø for å få tilgang til enkle mat- og husholdningsvarer. Det er manko på det meste i Venezuela om dagen.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Venezuelas mange kriser har blitt vel dokumentert den siste tiden, og nå er også landets gullbeholdning rekordlav. I første kvartal solgte Venezuela gull for 1.7 milliarder dollar, over 14,1 milliarder kroner, for å nedbetale gjeld, skriver Financial Times.

Gullreservene til det søramerikanske landet har blitt redusert med nesten én tredjedel i løpet av det siste året, og ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) solgte landet over 40 tonn gull bare i februar og mars i år. Gullsalget skal ha pågått siden mars 2015.

Verdens største oljereserver

Ifølge amerikanske Energy Information Administration (EIA) sitter Venezuela på verdens største oljereserver, om lag 298 milliarder fat. Tall fra Opec viser at olje utgjør 95 prosent av landets totale eksportinntekter.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at inflasjonen i år vil ligge på 481 prosent, og den er ventet å overstige 1642 prosent i 2017. Landets økonomi er ventet å krympe 8 prosent i år, og 4,5 prosent neste år.

Sikret seg i gull

Venezuela har opparbeidet seg verdens 16. største gullreserver, som det nå tæres kraftig på, etter at den avdøde presidenten Hugo Chávez gjorde det klart at landet skulle bli uavhengige av den amerikanske dollaren.

Han instruerte landets sentralbank til å investere i gull, samtidig som han flyttet gullet til landets hovedstad Caracas. Han overførte også landets valutareserver fra banker i blant annet Sveits og Storbritannia til det han mente var mer «Venezuela-vennlige» land, som Kina, Russland og Brasil.

Industri- og handelsminister Miguel Pérez Abad fortalte tidligere denne måneden at landet har kommet til enighet med Kina, som er landets hovedlånegiver, om utsettelse av lån. Han informerte også om at landet vil fortsette å kutte i importen, til tross for mangelen på grunnleggende varer som melk og egg som herjer landet.

Salget av gull er bare et nytt tegn på at landet er desperate etter penger, og ifølge investeringsbanken Caracas Capital Markets har landets statlige oljeselskap PDVSA låneforpliktelser på 6 milliarder dollar, nærmere 50 milliarder koner, som forfaller i år.

TØFFE TIDER: Ifølge landets Industri og handelsminister, Miguel Pérez Abad, har Venezuela fått utsettelse på lån fra Kina, og de vil fortsette å kutte i importen.

Kraft- og økonomisk krise

Venezuelas økonomiske krise har tidligere blitt synliggjort blant annet ved at landet ikke lenger har råd til å kjøpe penger, og at de skylder seddeltrykkeriet De La Rue 71 millioner dollar. Venezuelanerne trenger enorme mengder fysiske penger for å gjennomføre daglige transaksjoner, som følge av den venezuelanske bolivaren knapt har verdi lenger.

«Det er et svært dårlig tegn når folk må løpe rundt med trillebårer fulle av penger for å kjøpe en pølse» uttalte Steve Hanke, økonomiprofessor ved Johns Hopkins University til Bloomberg i slutten av april.

Tirsdag denne uken kom det frem at Coca-Colas tappeselskap i Venezuela har sett seg nødt til å stanse produksjonen, da sukkerleverandørene ikke lenger er i stand til å levere råmateriale. Dette kommer bare en snau måned etter at landets største ølprodusent, Empresas Polar, stanset produksjonen ved sine fire siste produksjonsanlegg.

Venezuela fikk også mye oppmerksomhet da de fra og med 1. mai stilte klokken frem en halvtime, et grep for å spare strøm. Dette i tillegg til at det har blitt innført todagers uke for alle offentlige ansatte, og landets kvinner har blitt oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

Les også

Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

Les også

Flytter tiden for å spare strøm

Les også

Nå importerer verdens mest oljerike land olje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Venezuelas oljegigant ber om gjeldsutsettelse igjen – kan misligholde gjelden neste uke

  2. IMF jobber med Venezuela-plan: Kan koste 240 milliarder i året

  3. Venezuelas rivaliserende statsledere i strid om gullreserver

  4. Venezuelas kriserammede økonomi blir tilført kryptovaluta-milliard

  5. Venezuelas president truer med å fengsle fabrikkeiere