Donald Trump vurderer å dele ut «helikopterpenger»

USA vurderer å gi nesten hver amerikaner en enkeltutbetaling for å hindre negative økonomiske effekter av coronaviruset.

USAs president Donald Trump vil dele ut penger til amerikanerne for å støtte økonomien.

Evan Vucci / AP
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Det sier USAs finansminister Steven Mnuchin under en pressekonferanse tirsdag.

– Presidenten har gitt en klar beskjed, han vil ha kontanter nå. Og da mener jeg nå, utbetalt innen to uker. Jeg vil ikke si et tall nå, men det kan bli større en det som er skrevet i pressen, sier han.

Enkelte som tjener godt skal ikke motta enkeltutbetalingen, og det er disse betraktningene som skal diskuteres i ettermiddag.

Trump sier de vil ha en plan innen utgangen av dagen.

– Vi går inn stort. Det er bedre å gå inn stort enn å gå inn smått mange ganger. Vi vil gå inn hardt og fort, sier Trump.

Ifølge flere amerikanske medier, som viser til kilder med kjennskap til saken, ønsker Trump-regjeringen at hver person skal få utbetalt minst 1.000 dollar.

«Helikopterpenger» var en teori som først ble lansert av Milton Friedman i 1948. Tanken er at en på en eller annen måte gir penger direkte til befolkningen. Dette gjøres i et forsøk på å bedre folks kjøpekraft, og dermed stimulere til økt konsum.

I 2002 argumenterte Ben Bernanke, som senere ble sentralbanksjef i USA, at nettopp helikopterpenger kunne være et av tiltakene for å løfte den japanske økonomien.

Bruken av helikopterpenger har vært omdiskutert. «I flere utviklede land vil en slik pengegave til staten være i strid med lovgivningen, men med nok politisk vilje kan reglene tøyes eller endres», skriver Arne Kloster i Norges Bank om helikopterpenger.

Les på E24+

Dette kan hamstring av toalettpapir lære oss om aksjer

Vil legge frem pakke

De konkrete tiltakene i en bredere pakke skal legges frem senere tirsdag, ifølge Mnuchin.

Trump-regjeringens pakke er ifølge Wall Street Journal ventet å inkludere 50 milliarder dollar for luftfarten. Financial Times skriver at en del av forslagene også inkluderer å kutte skatter.

Demokratene skal ifølge avisen jobbe for tiltak som er mer rettet mot lavinntektsfamilier, deriblant utsettelse av lån og endringer i ledighetstrygd.

Børsene stiger

CNBC skriver at en av årsakene til børsoppgangen de siste timene er nettopp nyheten fra Mnuchin og Trump-administrasjonen.

Den brede S&P 500-indeksen er opp 4,13 prosent like før klokken 19. Nasdaq- og Dow Jones-indeksen er opp henholdsvis 4,5 og 3,37 prosent.

Finansministeren gjentar at de har all intensjon om å holde aksjemarkedet åpent.

– Det er viktig at mennesker har tilgang til pengene sine. Vi kan komme til et punkt hvor vi forkorter åpningstiden, men vi skal holde markedene åpne og la mennesker ha tilgang på sin kapital, sier finansminister Steven Mnuchin.

Les på E24+

Investeringsdirektør spår inntjeningskollaps på børsen

Les også

Finansforbundet ber bankene holde igjen på utbyttet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Coronaviruset
 3. USA
 4. Steven Mnuchin

Flere artikler

 1. Wall Street tok en liten revansj etter skrekkdagen

 2. Trump signerte redningspakken på 23.000 milliarder kroner

 3. Bloomberg: Trump har godkjent ny krisepakke, ifølge rådgiver

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette inneholder den rekordstore redningspakken til USA

 6. Frykter arbeidsløshet på 20 prosent i USA